3. Etnospor Festivali’nde YEE’den "Yabusame" Sürprizi

Yazıcı-dostu sürüm

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen Etnospor Kültür Festivali'nin üçüncüsü, "At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganıyla 9 Mayıs 2018 tarihinde Yenikapı Meydanı'nda başladı.

Geleneksel hale gelen aba güreşi, mas güreşi, mangala ve atlı okçuluk gibi etkinlikler arasında bu yıl, dünyanın büyük hayranlık ve merakla takip ettiği Japon kültürünün en önemli geleneklerinden biri olan Japon atlı okçuları (Yabusame) ve Japon kılıç sporu (İaido) ekipleri de yer aldı.

2009 yılından bu yana 50’den fazla kültür merkezi ile yabancılara Türkçe öğretmenin yanı sıra gerçekleştirdiği pek çok faaliyetle dostluk köprüleri kurma amacı da taşıyan Yunus Emre Enstitüsünün daveti üzerine Türkiye’ye gelen 20 kişilik Yabusame (Japon Atlı Okçuluğu) ve 4 kişilik İaido (Japon Kılıç Sporu) ekiplerinin gösterisi, izleyenleri büyüledi.

Geleneksel sporlar ansiklopedi sayfalarından kurtuluyor

Programın açış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, kültür kavramının değerine dikkat çektiği konuşmasında "Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak geleneksel sporların popüleştirilmesi ve tanıtılması merkezli çalışmalarımızla şunu bütün dünyaya haykırmak ve anlatmak istiyoruz; kültürlerin kültürlere üstünlüğü diye bir şeyden söz edilemez. Dünyanın bütün kültürleri değerlidir, dünyanın bütün kültürleri saygıyı hak eder. Bu saygı temeli olmadığı müddetçe kültürler arası, milletler arası, toplumlar arası huzur ve barıştan söz edilmesi mümkün olamaz." ifadelerini kullandı.

Geleneksel sporları ansiklopedi sayfalarından ve kütüphane raflarından kurtarıp, yeniden sahalara ve sokaklara indirmek istediklerini anlatan Erdoğan, "Etnospor Kültür Festivalimiz vesilesiyle Türkiye'deki geleneksel sporları vatandaşlarımızın ilgisine sunuyoruz. Aynı zamanda misafirlerimizin katılımıyla Japonya'nın çok değerli ve tarihi geleneksel atlı okçuluğu Yabusame, geleneksel kılıç gösterilerini, Katar'ın Şahin avcılığını ve yarışlarını, aynı zamanda Kırgız ve Kazak milletlerinin çok önemli sporları Gökbörü'yü bu sene halkımızla buluşturacağız, tanıştıracağız. Her sene buradaki festivalimizde dünyanın çeşitli bölgelerinden çeşitli geleneksel sporların tanıtımını yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

13 branş, 883 sporcu

Yenikapı Meydanı'nda 5 gün sürecek festivalde Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü şenlikler gerçekleştirilecek. Festivalde aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, fetih yağlı güreşleri, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu, şahinle yarış ve yabusame (Japon atlı okçuluk sporu) olmak üzere toplam 13 branşta 883 sporcu mücadele edecek.

Geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan ve atlı gösterileri gibi pek çok aktivitenin yanı sıra festivale katılan çocuklar da topaç, aşık, bezirgan başı, dokuz taş, misket, ip atlama, çuval yarışı, kaşık kukla, bilmece-mani küpleri, köy seyirlik oyunları, seksek, çocuk tiyatrosu, mendil kapmaca, birdirbir, istop gibi 33 geleneksel oyuna katılma fırsatı bulacak.

Yabusame (Japon Atlı Okçuluk Sporu)

Uzak Doğu'da at sırtındayken önceden belirlenmiş hedeflere ok atılarak yapılan Yabusamenin geçmişi Japonya'da 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Samuraylar için önemli bir dövüş sanatı ve gurur kaynağı olan Yabusame, halkın barış ve huzurunu korumak için yapılan ibadet değerinde törenler de içeriyor.

800 yıl öncesinin Samuraylarının Hitatare’’ denilen kıyafetleri, başlarında güneş şemsiyesi şapkaları, bellerine bağladıkları kuşakları ve ‘’İgutsu’’ denilen deri ayakkabıları ile dikkat çeken Japon Atlı Okçuları, geleneksel tekniklerini bizzat tanıtıyor.