Dünya Barışı İçin El Ele Veren “Türkçe Yaz Okulu” Öğrencilerine Veda

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 9.su düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” programı Pullman Hotel’de verilen veda yemeği ile sona erdi.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen veda yemeğine kendi ülkelerine ait yöresel kıyafetlerle renk katan öğrenciler, hislerini birlikte seslendirdikleri Türkçe şarkılarla ifade ederken sergiledikleri performanslarla unutmayacakları bir gece yaşadılar.

Kendileri için düzenlenen mini konserin ardından, birbirinden farklı kültürlerin buluştuğu yaz okulunda 1 ay boyunca biriktirdikleri Türkiye anılarını sosyal medya hesaplarında paylaşarak “Türkiye’yi Keşfet” yarışmasına katılan öğrencilerden dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Video kategorisinde Beyaz Rusya’dan programa katılan Raman Hladkıkh, birinciliğe layık görüldü. Sevincini arkadaşlarıyla paylaşan Hladkıkh, Türkçeyi ve Türk kültürünü çok sevdiğini ve kurduğu dostlukları asla unutamayacağını dile getirdi.

Fotoğraf kategorisinde İstanbul’un en önemli simgelerinden Galata Kulesi’ni konu alan Arnavut öğrenci Blina Jauplları ise fotoğraf içerisinde kurduğu başarılı kompozisyon ile ödüle layık görülen isim oldu.

Son olarak, Moğolistan’dan gelen ve Türkiye’yi keşfederken hislerini kaleme alan Gantuya Ariunsan metin kategorisinde birinci seçildi. Ödülünü almadan önce Ariunsan’ın dostları ile paylaştığı yazısı ile duygu dolu anlar yaşandı.

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren “Türk Sineması Yaz Okulu” finalistleri de geceye damgasını vurdu. 30 Temmuz - 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında düzenlenen programda öğrenciler, İstanbul ve Türkiye hakkında edindikleri deneyim ve gözlemlerini çektikleri kısa filmlerle anlattı.  

Yunus Emre Enstitüsü Tanıtımı En İyi Video Ödülü”nün sahibi Faslı Fatıma Mouhammou olurken, “Türk Sineması Yaz Okulu En İyi Video Ödülü”ne Lübnan’dan katılan Mohamad Eskandarani layık görüldü.

Yunus Emre Enstitüsünü tanıtan “En İyi Kısa Film Senaryosu Ödülü” İtalyalı Alesandro Marzullo’ya takdim edilirken “Türk Sineması Yaz Okulu En İyi Foto-Hikâye Ödülü”nün sahibi Romanya’dan Amalia Popa’nın oldu.

“Türkçe Yaz Okulu” kapsamında her bir öğrenci için özenle rehberlik eden öğretmenlere ise Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş sertifika takdim etti.  

Gönüllü elçiler ülkelerine dönüyor

Dünyanın farklı ülkelerinde Türkçeye gönül veren 118 ülkeden 1000 öğrencinin katılımıyla 16 Temmuz 2018 tarihinde başlayan yaz okulu, 29 farklı ilde 32 üniversitenin iş birliği ile gerçekleştirildi. Türkiye’yi ve Türk dilini yaşayarak öğrenme fırsatı tanıyan programda öğrenciler, ülkemizin farklı illerinde bulundukları bölgenin tarihî, coğrafi ve kültürel birikimlerini yakından tanıma şansına sahip olurken, gittikleri illerin gözde üniversitelerinde Türkçelerini geliştirdiler.

46 ülkede bulunan 95 üniversite ile Enstitü arasında imzalanan “Türkoloji İş Birliği Protokolü” çerçevesinde programa katılan geleceğin Türkolog adayları, Hacettepe Üniversitesi TÖMER iş birliği ile konuk edilirken hem Türkçe seviyelerini ilerletme hem de Türk kültürünü, tarihini ve sosyal yaşamını yerinde keşfetme şansına sahip oldular.

Enstitünün bu yıl bir ilke imza atarak İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirdiği "Türk Sineması Yaz Okulu" programı kapsamındaysa lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrencilerin yanı sıra sinema sektörü çalışanları ağırlandı. Sinema tarihinin önemli isimleri ve akademisyenlerinden zengin içerikli bir eğitim alma fırsatı bulan katılımcılar saha gezileri, yönetmenler ile buluşma ve şehir gezileri gibi etkinlikler sayesinde Türkiye’yi ve Türk sinemasını yerinde tanıdılar.

Dünya toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan programın ardından gençler, Türk kültürüne dair biriktirdikleri eşsiz hatıralarla birlikte birer gönüllü Türkiye elçisi olarak ülkemize veda ettiler.