Dünyanın En Büyük Türkçe Kursu “Türkçe Öğretim Portali” Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

“Türkçe Öğretim Portali” tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve Yunus Emre Enstitüsü Başkan Prof. Dr. Şeref Ateş’in katılımları ile Ankara’da gerçekleştirildi.  

Türk dilini ve kültürünü 50’den fazla kültür merkezi ve 139 irtibat noktası ile dünyanın pek çok ülkesine taşıyan Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak zaman ve mekândan bağımsız öğrenme imkânı sunan “Türkçe Öğretim Portali” ile merkezi bulunmayan noktalarda da 100 bini aşkın kişiye ulaştı.

2017 Şubat ayında uygulamaya konulan çevrimiçi eğitim programı “Türkçe Öğretim Portali” bir yılını tamamlamasının ardından bugün kamuoyuna tanıtıldı.

Portalin çalışma prensiplerinin ve tekniklerinin yanı sıra hitap edilen kitlenin ve yeni hedeflerin paylaşıldığı tanıtım toplantısında, yabancı öğrenciler de sahne aldı. “Türkçe bizim için kardeşlik dili oldu.” diyen öğrenciler, Türkçe öğrenme ve Türkiye serüvenlerini paylaştılar.

Türkçe ile gönül köprüleri kuruyoruz

Öğrencilerinin paylaşımlarının ardından konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş öncelikli olarak Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye’nin yumuşak gücünü temsil eden bir kurum olarak faaliyetlerini genişletmesi ve çeşitlendirmesinin her türlü takdirin üstünde olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Bakan Kurtulmuş, Enstitünün faaliyetlerinin artarak devam edeceğini söyledi.

İnsanı insan yapan en önemli hususlarda birinin dil olduğunu dile getiren Kurtulmuş: “Dil insanoğluna bahşedilmiş en önemli şeydir. Türkçeyi gönülden konuşabilen bir millet olduğumuz için dilimiz övünç kaynağımızdır. Dili gönülle birleştirip gönülle konuşabilen, asırlar boyunca dünyanın her yerinde gönül dilini geliştiren bir milletin çocuklarıyız. YEE’nin Türkçe ile ilgili faaliyetlerini iftiharla izliyor ve destekliyoruz.” şeklinde konuştu.  

Büyük medeniyetlerin dil vasıtasıyla kurulduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, Yunus Emre Enstitüsü ile dünyanın her yerinde gönül dili Türkçe ile gönül köprüleri kurmaya devam edildiğini söyledi. Kültürel mirasımızın aktarılmasının dil ile mümkün olduğunu da belirten Bakan Kurtulmuş, güzel Türkçemizin hizmetkarı Yunus Emre  Enstitüsünün dünyanın her yerinde daha da iyisini yapabilmesi için gayret sarfedeceklerini kaydetti.

159 ülkede 100 bin kullanıcı

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise Enstitünün yurt dışında Türkiye’nin bilinirliğini, tanınırlığını ve itibarını artırmak üzere çalıştığını belirtti. Enstitünün bunu yaparken beş temel eksende çalışıldığını ifade eden Ateş, bunların; Türkçe öğretmek, kültürel etkileşimi artırmak, kurumsal kapasiteyi geliştirmek, kültürel diplomasi ve bilim diplomasisi alanında faaliyetler gerçekleştirmek olduğunun altını çizdi.

159 ülkeden yaklaşık 100 bin kullanıcıya ulaşan dünyanın en büyük Türkçe kursu “Türkçe Öğretim Portali”nin yeni hedefinin 500 bin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şeref Ateş, portalin başarısından yola çıkarak 5 milyon kişiye de ulaşılmasının mümkün olabileceğini dile getirdi.

Program, “Türkçe Öğretim Portali”ni kullanarak portal içinde en yüksek puanı alan kullanıcılara Prof. Dr. Numan Kurtulmuş tarafından ödül verilmesinin ardından sona erdi.

 

Türkçe Öğretim Portali

2009 yılından bugüne dünyanın farklı yerlerinde açtığı 50’den fazla kültür merkezleriyle, çeşitli meslek ve yaş gruplarındaki bireylere Türk dilini, kültürünü, sanatını ve tarihini tanıtan Yunus Emre Enstitüsü, çeşitli ülkelerdeki eğitim kurumları ve Türkoloji bölümleri ile yapılan iş birlikleri sayesinde de Türkçe öğretiminin yaygınlaşmasına katkı sunmaktadır.

Sahada kazandığı tecrübelerden hareketle farklı yaş ve meslek grubundaki bireylere hitap eden eğitim materyalleri de tasarlayan Enstitü, zaman ve mekândan bağımsız olarak Türkçe öğretmek maksadıyla “Türkçe Öğretim Portali”ni hayata geçirmiştir.

Seviyelere göre belirlenmiş kelime listeleri ve dil bilgisi yapılarını aşama aşama gösteren portal sayesinde Türkçe, dört temel dil becerisine dayanan etkinliklerle öğretilmektedir. Başlangıç seviyesi olan A1’den C1’e kadar farklı eğitim seviyeleri ile herkese hitap edebilen portal, dünyanın her yerinden, her kültürden ve her yaş grubundan kullanıcıya Türkçe öğrenme ve geliştirme imkânı vermektedir.