Estonya’da Nevruz Coşkusu

Yazıcı-dostu sürüm

18 Mart 2018 Pazar günü saat 18.00'de Azerbaycan Kültür Derneği tarafından Nevruz Bayramı Kutlaması düzenlendi. 1988 yılından beri aralıksız bir şekilde Türk ve kardeş toplulukların katılımıyla düzenlenen Nevruz kutlamasında bu yıl da yüzlerce kişi buluştu. 2018 yılında Yunus Emre Enstitüsü’nün de destek vermiş olduğu Nevruz kutlamasında Azeri, Tatar, Türkmen, Kazak, Başkurt, Özbek Türklerine, Tallinn’de yaşayan Türkiye vatandaşlarının katıldığı programa Estonlar da büyük ilgi gösterdi. 

Nevruz kutlamalarına katılan Türkiye Cumhuriyeti Tallinn Büyükelçisi Hayriye Kumaşçıoğlu, açılış programında Estonya'da yaşayan Türk ve kardeş topluluklarının bu ortak bayramda bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak birlik ve beraberlik içerisinde, barış içinde Nevruz kutlamalarının sürmesini diledi.

Estonya Kültür Bakanlığı’ndan Anne Ly Reimaa ise bayramı birlikte kutlamalarından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Niyazi Haciyev de Nevruz kutlamasının sadece Azerbaycan Türkleri için değil, tüm Türk dünyasında önemli bir yer işgal ettiğini vurguladı. Bu nedenle Estonya’da yaşayan Türk ve kardeş topluluklarının ortak değerler için bir araya gelmesinin önemine işaret eden Haciyev, bu gibi etkinliklerin nesiller arasındaki kültür alışverişini ve toplum arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini ifade etti.

Türk dünyasından müziklerin icra edildiği Nevruz kutlamasına halk dansları gösterileri de eşlik etti. Semenilerin yeşertildiği, renkli yumurtaların tokuşturulduğu kutlamalarda yediden yetmişe tüm misafirler doyasıya eğlendi.