Güney Afrikalı Heyet Türkiye'de!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, kültür diplomasisi kapsamında başlattığı “Misafirimiz Olun” projesi ile Güney Afrikalı basın mensuplarından oluşan heyeti ağırlıyor.

Ülkemizin yerinde gözlem yapılarak doğru kaynaklardan tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen program kapsamında misafirimiz olan basın mensuplarına ülkemizin tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerini yerinde görüp keşfetmekle beraber Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel alanda yakalamış olduğu gelişmişlik düzeyini de yerinde gözlemleme fırsatı sunuluyor.

Bu amaçla bir yıl önce başlattığı proje kapsamında medyadan iş dünyasına, kültür ve sanattan sivil topluma; geniş kamusal erişime sahip çevrelerin temsilcilerinden oluşan heyetleri ağırlayan Enstitü, bu defa Güney Afrikalı basın mensuplarına ev sahipliği yapıyor.

Ankara’da bir dizi ziyaret ile programa başlayan heyet 10 Temmuz Salı günü Enstitüyü ziyaret etti. Merkez binada gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, 46 ülkede 56 kültür merkezi ile faaliyet gösteren Enstitünün yurt içi ve yurt dışında yürütmüş olduğu çalışmalar aktarıldı. Türkçe öğretiminin yanı sıra kültür, sanat ve bilimsel içerikli çalışmalar ile ilgili detayların paylaşıldığı toplantıda gerçekleştirilmesi hedeflenen projeler hakkında bilgiler de verildi.

Sonraki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ziyareti ile devam eden program çerçevesinde TBMM'nin tarihçesi, bina ve yerleşkesi ile ilgili bilgi alan heyet, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği hain darbe girişimi sırasında 100 kadar milletvekilinin olağanüstü Genel Kurul çalışmasını sürdürürken bombaladığı alanları da yerinde gözlemledi.

Aynı gün Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına (AFAD) gerçekleştirilen ziyarette, AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu tarafından ağırlanan heyet, en çok insani yardım yapan ülkeler sıralamasında ilk üç arasında yer alan Türkiye’nin bu doğrultuda hayata geçirdiği çalışmalar hakkında bilgi aldı. AFAD’ın insani diplomasisi, dış politikadaki rolü ve Suriyeli sığınmacılara sağladığı hizmetler gibi konu başlıklarını kapsayan genel bir sunumun ardından röportaj da veren Dr. Güllüoğlu, heyetin özellikle üzerinde durduğu Suriyeli sığınmacılara yönelik yapılan çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı.

Güney Afrikalı heyet, AFAD ziyaretinin ardından öğle yemeğinde Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile bir araya geldi. Misafirler ile bir süre sohbet eden Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, Enstitünün kültür-sanat ve yabancılara Türkçe öğretimi ana başlıkları altında birçok ülkede gerçekleştirdiği faaliyetler ve oluşturulan iş birlikleri ile dünya toplumlarının Türkiye'yi daha yakından ve doğru kaynaklardan tanımasını sağlama vizyonuna vurgu yaptı.

Güney Afrika ile olan ilişkilere de değinen Prof. Dr. Ateş heyeti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürütülen kamu diplomasisi ve yurt dışında FETÖ ile mücadele başlıklarını içeren faaliyetler hakkında da bilgilendirdi. FETÖ’nün Türkiye’ye duyulan ilgi ve sempatiyi kötüye kullandığına dikkat çeken Ateş, dünyanın dört bir yanındaki Yunus Emre Enstitülerinin düzenlediği çeşitli programlarla yöneticilere, basına ve halka anlatıldığını, bu sayede dost ve kardeş ülkelerde FETÖ yapılanmasının tamamen çökertilmiş olduğunu belirtti.

Başkentteki son ziyaretini Anadolu Ajansı’na yapan heyet, Editör Masası’na konuk oldu. Güney Afrikalı heyeti, AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk ve Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Hasan Öymez Editör Masası’nda ağırladı.

Öztürk, heyete AA'nın faaliyetleri, yayın dilleri ve hedeflerinin yanı sıra kurumun uluslararası yapılanması ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Dünyanın önemli basın kuruluşları arasında yer alan AA'nın Türkçe, Arapça, İngilizce ve Fransızca başta olmak üzere 13 dilde yayın yaptığını söyleyen Öztürk, kurumun hazırladığı Muhabir kitabının bazı eğitim kurumlarında ders kitabı olarak kullanıldığını da kaydetti.

AA Afrika Haberleri Editörü İbrahim Tığlı da AA'nın Afrika'daki faaliyetleri hakkında ziyaretçilere bilgi verirken, Türkiye Haberleri Yayın Yönetmeni Öymez de heyeti FETÖ'nün 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında bilgilendirdi. Türkiye'de kanlı bir darbe girişiminin faili olan FETÖ'nün yurt dışında kendisine "eğitim ordusu" izlenimi verdiğini belirten Öymez, 4 ay önce Güney Afrika'ya yaptığı ziyarette de örgütün bu maskenin ardına saklandığını gördüğünü ifade etti.

Katılımcılara AA'nın hazırladığı ve 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kronolojisini ve darbe girişimi sonrası tepkileri ele alan "Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi" kitabı hediye edildi.

İstanbul’da 15 Temmuz Şehitler Günü vesilesi ile gerçekleştirilecek etkinliklere de katılacak olan Güney Afrikalı heyet, ülkemiz tarihî ve turistik birikimlerini görmek üzere hazırlanan gezi programına devam etmek üzere Ankara’dan ayrıldı.