Hartum Yunus Emre Enstitüsü Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Kuruluş çalışmaları 2015 yılında başlayan ve Kasım 2016 tarihi itibariyle faaliyete geçen Hartum Yunus Emre Enstitüsü, Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in teşrifleri ile resmî açılışını yaptı.

Açılış konuşmasını yapan Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Afrika açılım politikasına vurgu yaptı. Afrika’da elçiliğimiz olmayan bir yerin neredeyse kalmadığını belirten Kurtulmuş, Sudan ve Türkiye’nin aynı kültürel köklerden, aynı inançtan geldiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sudan halkının bizi sevdiğini biliyoruz. Biz de Sudan halkını seviyoruz. Bu sevgiyi daha da kuvvetlendirerek geleceğe taşıyacağız. Geçen sene 15 Temmuz’da yanımızda olduğunu bize yeniden gösteren ve Türkiye’nin bekasına destek veren Sudan halkına ayrı ayrı teşekkür ediyorum." Hartum Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenmek için sırada bekleyen üç bin öğrenci bulunduğunu da dile getiren Bakan Kurtulmuş, “Bu merkezimizi daha geniş binalarda açmak, yeni öğretmenler getirtmek ve Sudanlı kardeşlerimizi de burada öğretmen olarak yetiştirmek nasip olur inşallah.” diye konuştu.

Sudan Devlet Bakanı Haseberrusul Bedr ise Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş vasıtasıyla İslamiyet’in bayrağını her zaman kaldıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileterek, tartışılmaz tarihi bağlarla birbirine bağlı iki ülke Sudan ve Türkiye’nin dostluğunun bekasını diledi ve en kısa zamanda Türkiye’de Sudan Kültür Merkezinin açılmasına vesile olacaklarını müjdeledi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de Yunus Emre Enstitülerinin beş kıtada Türkiye’nin dünyaya açılan kültür kapısı olduğunu belitti. Ateş, Milli Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Gidelim bir yere, hatta şu bizim Sudan’a / Yeni bir medrese te’sis edelim urbana” dizelerini okuyarak başladığı konuşmasında, kardeşlik köprülerini pekiştirmek için Sudan’da bulunduklarını dile getirdi.

Türk dili ve kültürünü Sudan’a tanıtmayı amaçlayan Enstitünün açılış törenine, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Doç. Dr. İrfan Neziroğlu, TİKA Sudan Koordinatörü Celalettin Güngenci, Maarif Vakfı Sudan Direktörü Ömer Alçep, Sudan Devlet Bakanı Haseberrusul Bedr, Sudanlı Fikir Adamı Dr. Fatih Ali Hasaneyn, Muhammed Şerif, Sultan Ali Dinar’ın torunlarının yanı sıra Sudan’daki bazı sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve ülkede yaşayan Türk vatandaşları da katıldı.