“Sultan Bestekârlar” Brezilya ve Arjantin’de

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen, konserlerden konferanslara onlarca etkinliğin yer aldığı "Colors of Anatolia - Anadolu’nun Renkleri" kültür sanat turnesi devam ediyor. Bestekâr Osmanlı padişahlarının eserleri, Orkestra Şefi Musa Göçmen ve Ney solisti Bilgin Canaz’ın modern yorumları ile Brezilya ve Arjantin’de müzikseverlerle buluştu.

Yunus Emre Enstitüsü, pek çok kültür sanat faaliyetini tek bir çatı altında toplayan Anadolu'nun Renkleri (Colours of Anatolia) programı ile Türkiye’nin kültürünü ve geleneksel motiflerini dünyanın beş kıtasında tanıtıyor.  Nisan ayında Kudüs ve Tel Aviv'de başlatılan Anadolu'nun Renkleri programı; Estonya, Letonya, Litvanya ve Beyaz Rusya’nın ardından Brezilya ve Arjantin'de muhteşem bir konsere ev sahipliği yaptı.

Bayezid’den Saz Semai, Abdülaziz’den Vals

Sultan Bestekârlar konserinde Orkestra Şefi ve Besteci Musa Göçmen, günümüz müzikal ve orkestral bakış açısıyla Osmanlı Padişahlarının eserlerini işleyerek evrensel bir üslupta dinleyiciye sunuyor. Eserler evrensel bir bakış açısı taşıdığından dünyanın her yerinde seslendirilebiliyor. Orkestranın repertuvarı II. Beyazid, I. Mahmud,  III. Selim, IV. Murad, Sultan Abdülaziz ve V. Murad gibi bestekârlıkları ile de Türk Musikisine büyük eserler kazandırmış padişahların eserlerinden oluşuyor.

Sultan Bestekârlar Konserinde icra edilen eserler ise şöyle; Eviç Saz Semaisi (Sultan 2. Beyazid), Neva Peşrev (Sultan 2. Beyazid), Şehnaz Peşrev (Sultan 1. Mahmud), Hicaz Kalender (Sultan 2. Mahmud), Suz-i Dilara Peşrev (Sultan 3. Selim), Pesendide Peşrev (Sultan 3. Selim), Uzzal Peşrev (Sultan 4. Murad), Invitation A La Valse (Sultan Abdülaziz), Polka in G No:1 (Sultan 5. Murad), Polka in G No:2 (Sultan 5. Murad), Hicazkar Sirto (Sultan Abdülaziz), Hicaz Mandıra (Sultan Abdülaziz)

 

Anadolu’nun Renkleri, Hindistan’dan Brezilya’ya 5 kıtaya ulaşıyor

25 Eylül’de başlayan ve 15 Kasım tarihine kadar devam eden program, dünyanın 9 farklı ülkesinde sanatseverlerle buluştu. Estonya, Letonya, Litvanya ve Beyaz Rusya'daki etkinlikler,  Anadolunun Renkleri (Colors of Anatolia) Programının ilk etabında yer aldı.

9 Kasım’da Brezilya Sao Paulo MIS – Museu da Imagem e do Som’da gerçekleşen Sultan Bestekârlar Konserinin bir sonraki durağı ise Arjantin oldu. 13 Kasım’da başkent Buenos Aires'teki National Library of Argentina’da gerçekleşen konser izleyenleri hayran bıraktı.

Arjantinliler Kasap Havası Oynadı

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te gerçekleşen, Musa Göçmen'in yönettiği ve Bilgin Canaz'ın Solist olarak yer aldığı Sultan Bestekarlar konseri eğlenceli görüntülere sahne oldu. Arjantinli izleyenler konserde icra edilen Sultan Abdülaziz eseri Hicaz Mandıra'da kasap havası oynadılar. 

Musa Göçmen kimdir?

Daha çocukluk yaşlarında girdiği müzik eğitimine başlayan Musa Göçmen, 14 yaşında seslendirdiği ilk eserinin ardından sayısız eser yazdı. Orduda görev yaptığı yıllarda askeri müzik besteciliği ve şeflik yapan Göçmen, büyük ölçekli senfonik eserler besteledi, operalar yazdı, özel senfonik projelere imza attı. Yurt dışında önemli festivallerde konserler vererek ülkemizi temsil eden Musa Göçmen, en son TRT’nin gerçekleştirdiği ve Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen ZÜMRÜD-Ü ANKA – Bir Medeniyet Müzikalinin orkestrasyonlarını yaptı ve şefliğini üstlendi.

Bilgin Canaz kimdir?

2003 yılında Sufi Form Flamenko adlı proje de görev aldı. Bu projeyle Hollanda ve Belçika’da ayrıca Türkiye’de çeşitli festivallerde konserler verdi. Bu projenin albümü Kalan Müzik tarafından piyasaya sürüldü. İstanbul Devlet Opera ve Çok Sesli Korosuyla 2007 yılında Aya İrini ve Aspendos’ta Mevlana Oratoryosunu solist ney sanatçısı olarak seslendirdi. Kanun Sanatçısı Tahir Aydoğdu ve Piyanist Hakan Toker ile birlikte oluşturdukları Tanini Trio ile birlikte Amerika’da ve İzmir Sanat Festivalinde konserler verdi. Canaz, başta İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve Cumhurbaşkanına ve birçok devlet başkanına sanatını icra etti. Doğan Canku ile çalışmaları bulunan sanatçının Tanini Trio ile birlikte Batı ve Türk Klasik Müziklerini yorumladıkları Dokunuşlar 1 ve 2 adlı iki, ayrıca bir solo albümü bulunmaktadır.