“Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi”nde ASBÜ ile İş Birliği

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) iş birliğiyle ASBÜ Modern Diller Bölümü akademisyenlerine yönelik  “Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi” sertifika töreni düzenlendi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında görev yapacak kişilerin deneyim kazanması ve donanımlarının artırılması amacıyla yürütülen sertifika programını başarıyla tamamlayan akademisyenler sertifikalarını ASBÜ’de, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca’nın katılımı ile düzenlenen törenle aldı.

Törende konuşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Ateş, üniversitelerin ülkelerin imajlarına büyük katkı sağladığına vurgu yaptı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinin %30’luk yabancı öğrenci kontenjanı için katkı vermek istediklerini ve üniversite ile işbirliği halinde olmayı istediklerini belirten Ateş, “Her yıl Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz Türkçe Yaz Okulu ile ilgili gelecek senelerde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile de işbirliği yapmak isteriz. Bu yıl 30 üniversite ile birlikte çalışıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir ay boyunca uluslararası öğrencileri Türkiye’de ağırlayacağız, Türkiye’de Türkçe konuşma ve Türk insanı ile etkileşim kurma imkânlarını onlara sunacağız.” şeklinde konuştu.

Türkçe Yaz Okulu için, bu yıl kısıtlı bir kontenjan olmasına rağmen dünyanın birçok ülkesinden 100 binin üzerinde üniversite öğrencisinin müracaat ettiğini belirten Ateş, “Buraya, bu topraklara gelen ve burada yaşayan insanlarla irtibata geçen yabancılarda Türkiye hakkında pozitif bir algı oluşuyor. Bu bakımdan uluslararası öğrencilerin üniversitelerimizdeki varlığını da önemsiyoruz.” dedi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barca ise iş birliği halinde olmak istedikleri Enstitünün yurtdışındaki bilinirliğinin çok kıymetli olduğuna dikkat çeken konuşmasında, üniversitenin dil çalışmalarına ve uluslararası öğrenciye vermiş olduğu öneme işaret etti.

Uluslararası öğrenci akışının Türkiye’de artık büyük ölçüde hissedildiğini kaydeden Barca, 11 dilde eğitim veren ASBÜ’nün buna Türkçeyi de eklemek istediğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Hocalarımızın da %30’unun yabancı olmasını hedefliyoruz, mevcut durumda %20’si yabancılardan oluşuyor. Üniversitemizdeki uluslararası öğrencilerimizin de %30’u bulmasını arzu ediyoruz. Üniversite olarak Türkçe öğreterek, hem kendi iç talebimizi karşılamak, hem de dil hizmeti vererek kamunun bu ihtiyacını karşılamayı amaçlıyoruz. Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla akademisyenlerimiz Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifikalarını almış oldular. Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş’e ve tüm enstitü çalışanlarına iş birlikleri ve katkıları için teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Program, sertifikaların verilmesinin ardından sonra erdi.