Yeşilçam'ın Usta Oyuncuları "Türk Sineması Yaz Okulu" Öğrencileri ile Bir Araya Geldi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Sineması Yaz Okulu programı kapsamında Türk sinema tarihinin duayen isimlerinden Türkan Şoray ve Ediz Hun 20 ülkeden 23 genç sinemacı ile bir araya geldi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğinde ve Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla düzenlenen Türk Sineması Yaz Okulu programı kapsamında Yeşilçam’ın ünlü oyuncuları Türkan Şoray ve Ediz Hun yabancı konuklar ve geniş bir seyirci kitlesiyle bir araya geldi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsünde gerçekleşen programın açılışını yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün 9 yıldır gerçekleştirilen “Türkçe Yaz Okulu” programı kapsamında yeni bir proje geliştirerek “Türk Sineması Yaz Okulu”nu tasarladığını ve bu programın ilkinin 20 ülkeden 23 genç sinemacının katılımı ile gerçekleştirildiğini söyledi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi programında ünlü isimler, Türk sineması ve sinema serüvenlerine dair tecrübe ve hatıralarını genç sinemacılarla paylaştı.

Ünlü oyuncu Türkan Şoray, katılımcı yabancı misafirlere dünyanın en özel mesleklerinden birini seçtiklerini ileterek, gelecekte bu tercihleri nedeniyle çok mutlu olacaklarını dile getirdi. Türk sinemasının en önemli filmlerinden bazılarının da aralarında bulunduğu 230’dan fazla filmde başrol oynadığını ve 5 filmin de yönetmenliğini yaptığını aktaran Şoray, oyunculuğun kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu, fakat yönetmenlik tecrübesinin kendisine daha farklı duygular kattığını ifade etti.

Ardından söz alan Ediz Hun ise sinemanın gençler vasıtasıyla ileriye taşınacağına vurgu yaptığı konuşmasında, bu sanat dalının yalnızca sinema ekranı olarak düşünülmemesi gerektiğini, yeni video çeşitleri, belgesel ve animasyon gibi daha geniş bir alana da sahip olduğunun altını çizdi.

Söyleşinin ardından Türkan Şoray, Türkiye'ye gelen 23 öğrenciye, kendi hikâyesini kaleme aldığı "Sinemam ve Ben" kitabını hediye etti.

Program, usta oyuncuların başrollerini paylaştığı "Güllü" filminin açık hava gösterimiyle sona erdi.