86. Dil Bayramı Kutlu Olsun

Yazıcı-dostu sürüm

1932'de Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde toplanan ilk Türk Dili Kurultayının açılış günü olan 26 Eylül günü, ülkemizde her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.

Bu yılki kutlamalar çerçevesinde, Ankara’da bulunan Türk Dil Kurumu (TDK) binasında tören düzenlendi. Program TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Halûk Dursun’un açış konuşmalarıyla başladı.

Burada yaptığı konuşmada Dil Bayramı'nı kutlayan Dursun, "Bu dönemde üzerinde en çok çalışmamız, en çok seferberlik ilan etmemiz gereken konu Türk diline sahip çıkma konusudur. Bu işi topyekûn seferberlik olarak ele almamız lazım. " ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Örs ise, Türkçeyi küresel çapta bilim, sanat, edebiyat ve kültür dili haline getirmenin arayışı içerisinde olduklarını vurguladı. Örs, "Dünyada her dille kültür yaratılmıştır ama her dille medeniyet kurulamamıştır. Türkçe aynı zamanda bir medeniyet dilidir. Bu bizim için büyük bir sorumluluk, kıvanç ve iftihardır." şeklinde konuştu.

TDK Başkanı Gülsevin de Dil Bayramı'nın tarihsel sürecini anlattığı konuşmasının ardından TDK'nin çalışmalarına yönelik bir sunum gerçekleştirdi.

Törenin sonunda “Kim Milyoner Olmak İster?” isimli yarışma programına “Türk Diline Katkı Ödülü” verildi. Ödülü, programın sunucusu Murat Yıldırım, Bakan Yardımcısı Dursun'dan aldı.

"Dil Bayramı Polonya'da da kutlanıyor

Bu yıl 86. Dil Bayramı kutlamaları kapsamında; Yunus Emre Enstitüsü, Bilkent Üniversitesi, Varşova Üniversitesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı iş birliğinde 25 - 28 Eylül 2018 tarihleri arasında Polonya'nın başkenti Varşova'da XIII. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 120 akademisyeni bir araya getiren kurultayın açılışı Varşova Üniversitesinde yapıldı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Türkçenin dünya çapında bir gönül dili olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında, Enstitü olarak nitelikli birçok etkinliğe destek ve katkı verdiklerini belirtti.

Bir dili diğerlerinden öne çıkaran unsurun yazılı metinler olduğunu kaydeden Ateş, “Dil, kültür taşıyıcısıdır. Kültür, bir milletin adaletli olmasında ve işi ehline vermesinde etkilidir. Bir dilin diğerine üstünlüğü yoktur diyebilir miyiz? Üstünlük yazılı eserlerin zenginliğinde ve seçkinliğindedir.” şeklinde konuştu.

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rasim Özyürek ise Türk dilini korumak için herkese büyük görev düştüğüne dikkat çekti ve “Bayrağımızı koruduğumuz gibi dilimizi de korumalıyız.” ifadelerini kullandı.

Bilimsel nitelikli ve uluslararası bir etkinlik olan Büyük Türk Dili Kurultayı, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, Türkçenin zenginliklerini ve niteliklerini tanıtmak, dildeki yeni gelişmeleri akademik bir yaklaşımla ele almak amacıyla düzenleniyor.

“Türkçemiz, bizi millet yapan değerlerin en başında gelmektedir."

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 26 Eylül Türk Dil Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında “Dünyanın en kadim, en yaygın konuşulan ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemiz, bizi millet yapan değerlerin en başında gelmektedir.” ifadelerini kullandı.

Türk milletini bir arada tutan manevi değerlerin ve zenginliklerin nesilden nesile aktarılmasında en etkili araç olan Türkçeyi sanat, edebiyat, bilim ve eğitim dilleri arasında daha yükseklere taşımanın öncelikleri olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok geniş bir coğrafyaya yayılmış ve ortak bir maziye sahip olduğumuz diğer halklarla da güçlü bağımız olan Türkçemiz, bizi birbirini anlayan, birbirine sarılan, birbirine destek olan büyük bir ailenin parçası haline getirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.