Amerikalı Öğrenciler Yunus Emre Enstitüsünde

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün misafiri olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin Minnesota eyaletinden Türkiye’ye gelen öğrenciler, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’i ziyaret etti.

ABD’nin Minnesota eyaletinden Islamic Civic Society of America (ICSA)'nın lideri ve üyesi Imam Sharif A. Mohamed, Open Path Resources Kurumunun kurucusu James Michael VanKeulen ve USA National Youth Leadership Council'ın CEO'su Amy Meuers’un da aralarında bulunduğu 22 kişilik Amerikalı heyet İstanbul, Bursa ve Eskişehir programlarının ardından Ankara'da Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile bir araya geldi.

Prof. Ateş, 3 Eylül tarihinde Enstitü merkezinde gerçekleştirilen buluşmada, Enstitünün girişimleri ile ABD'den ülkemizi ziyarete gelen gençleri görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu gibi projelerin önemine vurgu yapan Ateş, Türkiye ile irtibatlı insan sayısını artırma vizyonu ile hareket ederek farklı milletler ile Türkiye arasında dostluğu ve kardeşliği geliştirme ve yayma amacını taşıdıklarının altını çizdi. Başkan Ateş, insanlığın kalbine hitap etmenin değerine dikkat çektiği konuşmasında, Enstitünün Türkiye’ye müzahir insan kazanma odaklı çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi.

Minnesotalı öğrencilerden Abdullahi Osman ‘’Türkiye’ye gelmeden önce, gelip gelmeme konusunda kararsızdım. Geldikten sonra özellikle Osmanlı medeniyetine ait değerleri görünce, kültür ve tarihi bir arada görebileceğiniz bir zenginlikle karşılaştım. Türkiye’nin neden Türkiye olduğunu, nasıl bu kadar hızlı geliştiğini ve gelişmeye devam ettiğini fark ettim. Özellikle Topkapı Sarayı’nda Peygamber Efendimize ve bunun yanında İslâm medeniyetine ait kutsal emanetleri görünce çok mutlu oldum.’’ şeklinde duygularını paylaştı.   

Amerikalı öğrencilerden Abdurrahim Salad ise ‘”Türkiye’ye gelmeyi çok istiyordum. Çünkü Enstitünün Türkçe Yaz Okulu programlarına gelen arkadaşlarım vardı. Özellikle Türkiye’nin tarihî, kültürel ve misafirperver yönünden bahsediyorlardı. Bundan çok etkilenmiştim. Şunu ifade edebiliriz; kültürler arası etkileşim, öğrenci değişim programları,  Türk Sineması Yaz Okulu tanıtım videosunda (A Dream Story) görüldüğü üzere bu tarz ilişkilerin kurulmasına vesile oluyor. Türklerin sokakta sizinle sohbet etmesi, sorular sorması, konuşması gerçekten mutluluk verici. Çok yakın bir iletişim kuruyorlar. Bu gezinin bir parçası olduğumdan ötürü çok mutluyum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ABD arasındaki kültürel ilişkiler zenginleşiyor

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü, 2016 yılından bu yana Türkçe kurslarının yanı sıra kültür-sanat faaliyetlerine devam ederken bilimsel diplomasi kapsamında da ABD’nin önde gelen üniversite ve bilim kurumlarıyla ilişkilerini geliştirmeye devam ediyor.

Türkiye ile ABD arasındaki kültürel ve insani ilişkilerin artırılması ve zenginleştirilmesi maksadıyla düzenlenen bu gezi programıyla da önemli sayıda Doğu Afrika kökenli nüfusu barındıran Minnesota eyaletinde kendi dini ve kültürel kimliklerini koruyarak Amerikan toplumsal hayatında önemli roller üstlenen kesimin, İslâm medeniyetinin en önemli havzalarından biri olan Türkiye’de ağırlanması, ABD ile Türkiye arasındaki eğitim, bilim ve ekonomi alanındaki ilişkiler açısından da büyük önem taşıyor.