Aytmatov “Ömür Var Asra Bedel” Etkinlikleri ile Anılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla, Türk Dünyasının dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov doğumunun 90’ıncı, vefatının 10’uncu yılında Ankara’da anıldı. “Ömür Var Asra Bedel” adı ile 10 Aralık 2018 tarihinde açılışı yapılan program sanat, siyaset ve kültür dünyasından seçkin davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe olmak üzere çok sayıda davetli katılımıyla gerçekleşen programda şair ve yazar Ahmet Aycı’nın kaleme aldığı “Bozkırdaki Toprak Ana: Cengiz Aytmatov” belgeselin gösterimi de yapıldı.

Anma programında konuşma yapan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Bakanlık olarak kendilerine düşen görevin Türk-İslâm medeniyetinin bütün bilge insanlarını çok iyi anlatmak olduğunu söyledi. Alpaslan “Bu değerlerimizi, geleceğimizi inşa eden yeni nesillere ne kadar iyi anlatabilirsek görevimizi o kadar başarıyla yerine getirmiş olacağız. Bu misyonu gerçekleştirmek üzere var gücümüzle çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş konuşmasında; sanat, edebiyat ve kültür faaliyetlerinin insanın insan olarak yaşaması ve insan olarak ölebilmesi bakımından önemine işaret etti. Yunus Emre Enstitüleri olarak dünyanın dört bir yanında Türkiye’nin dili, kültürü ve sanatının bütün dünyaya tanıtıldığını aktaran Prof. Dr. Ateş, “Cengiz Aytmatov Yılı” vesilesi ile bu merkezlerde Cengiz Aytmatov’u tanıttıklarını ve tanıtmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Ankara Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise Cengiz Aytmatov eserlerinin bütün insanlığın çektiği acılara tanık olan ve yeni kuşaklara nasıl daha güzel bir dünya bırakabilme konusunda ipuçları veren güzel eserler olduğunu belirtti.

Toplumun sosyo-kültürel yapısına duyulan hassasiyetin önemi…

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe, hayatından satır başlarını paylaştığı Aytmatov’u 70’li yıllarda çıkan kitaplarından tanıdığını belirtti. Aytmatov’un Kırgız efsaneleri ve sözlü kültürden beslendiğini ifade eden Karatepe, Aytmatov romanlarının toplumun sosyo-kültürel yapısını çok iyi yansıttığına dikkat çekti. Yerelden yola çıkarak evrensel eserler ortaya koyan Aytmatov’un kullandığı metot ve edebi derinlik bakımından bütün insanlığın yazarı olmayı hak ettiğini dile getirdi.

Edebiyata adanmış bir ömür…

Cengiz Aytmatov’u anma programının Proje Koordinatörü Ömer Erdoğan ise, Aytmatov’un savunduğu dava, yaşadığı ve yaşattığı değerler ile sadece Kırgız insanının değil Türk dünyasındaki bütün şehirlerin hemşerisi olduğunu belirttiği konuşmasında Aytmatov’un dünyaya bıraktığı mirasın bir kültür politikası olarak ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Törende ayrıca Şanlıurfa Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, eski bakanlardan Sami Güçlü, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu da birer konuşma yaptı.

"Selvi Boylum Al Yazmalım"

Konuşmaların ardından Cengiz Aytmatov'un ölümsüz eseri "Selvi Boylum Al Yazmalım" eserinden uyarlanan filmin oyuncularından Türkan Şoray ve Ahmet Mekin’e teşekkür plaketi takdim edildi.  Türkan Şoray programda yayınlanmak üzere gönderdiği video mesajında Cengiz Aytmatov’un yeniden gündeme gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Aytmatov'u anma etkinlikleri Almanya'da devam edecek

12 Aralık’ta Berlin Yunus Emre Enstitüsü ve Alman-Kırgız Kültür Derneği iş birliğinde organize edilen program kapsamında Dr. Martin Hartwig’in sunumuyla anılacak Cengiz Aytmatov için 15 Aralık Cumartesi günü Köln Yunus Emre Enstitüsü, Alman yazar Irmtraud Gutschke’nin katılımıyla anma etkinliği düzenlenecek.

“Bozkırdaki Bilgemiz Cengiz Aytmatov”

Program kapsamında T.C. Kültür Bakanlığı Kırgızistan Kültür Müşavirliği ile Kırgızistan Cengiz Aytmatov Enstitüsü ve Yunus Emre Enstitüsü çözüm ortaklığında; İngiltere’den Japonya’ya, Fransa’dan Filistin’e, Almanya’dan Tataristan’a kadar; 30’u aşkın ülkeden; Cengiz Aytmatov’un eserleri ve sanatçı kişiliği üzerinden makaleler yazdırıldı ve söyleşiler gerçekleştirildi.

Hikâyeci, romancı, sinemacı ve sinema eleştirmenleriyle yapılmış Türkçeye tercüme edilen bu çalışma; Ocak 2019 tarihinde, Başmakalesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazdığı ‘’Doğunun Uyanışı Cengiz Aytmatov’’ adıyla KAF Yapım-Yayın’ın kitapları arasında yayınlanacak. Kitabın tanıtımı; Şubat 2019 tarihinde, Kültür Bakanlığı nezaretinde, Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Sergi Salonunda, teşrifleri halinde Cumhurbaşkanının salona hitap edeceği Uluslararası katılımlı ikinci program olarak planlanıyor.

Üçüncü program ise; Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Manas Üniversitesi ve Kırgızistan Cengiz Aytmatov Enstitüsü çözüm ortaklığında ‘’Cengiz Aytmatov’un Eserlerinde Eğitim Meseleleri ve Çözümleri’’ konulu çok uluslu, çok oturumlu bir Çalıştay olarak kararlaştırıldı.  

Aytmatov’un vefat günü dolayısıyla 10 Haziran 2019 tarihinde; merhumun kabri başında başlayacak olan program 2 gün süreyle Manas Üniversitesi bünyesinde Kırgızistan’da, sürdürülecek.

Ayrıca ‘’Bozkırdaki Toprak Ana Cengiz Aytmatov’’ televizyon belgesel filmi Türkçe, Kırgızca ve Arapça dillerinde hazırlanacak. İki ülke cumhurbaşkanlarının görüşleriyle yer alacağı belgesel, 10 Haziran 2019 tarihinde ilgili televizyonlar üzerinden izleyiciyle buluşturulacak.