Balkanlardan Türkiye’ye Dostluk Köprüsü

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Edirne Valiliği himayelerinde, İşkodra Yunus Emre Enstitüsü ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ortaklığıyla Arnavutluk’un ilk kez katıldığı Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneğince düzenlenen “Akademi Rumeli-5” projesi tamamlandı.

Türkiye, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan, Kırım, Ukrayna, Gagauz Yeri, Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Romanya olmak üzere 12 ülkeden 168 genci Edirne’de buluşturan “Akademi Rumeli” projesi ile beş gün boyunca Türkiye’de edebiyattan görsel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kültürden medya iletişimine, gastronomiden müziğe çok geniş bir yelpazede atölye çalışmalarına katılarak Türkiye’yi ve Türk kültürünü de yakından tanıma imkânı buldular.

26 Temmuz 2019 tarihinde Edirne Halk Eğitim Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen kapanış törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Belediye Başkanı Yardımcısı Yaver Tetik’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende öğrencilerin Akademi Rumeli'deki çalışmalarının yer aldığı video gösterimi de yapıldı. 11 ülkeden gelen öğrenci temsilcileri ve atölyelerde ders veren hocaların program hakkındaki düşüncelerini paylaştığı törende Vali Ekrem Canalp de kapanış konuşmasını yaptı.

Proje kapsamında eğitim gören öğrencilerin aynı zamanda birlik olmayı herkese öğrettiğini belirten Canalp, "Zannetmeyin ki burada geçen beş gün boyunca sadece bir şeyler öğrendiniz. Evet, öğrendiniz ama aynı zamanda bizlere öğrettiniz de. Bizlere hepimizin aslında bir olduğunu ve hepimizin bir bütünün parçası olduğunu öğrettiniz. Bence Akademi Rumeli'nin de en büyük kazancı da buradadır." diye konuştu.

Vali Canalp, konuşmasının ardından katılımcı temsilcilerine ve eğitmenlere teşekkür belgesi verdi. Her gününde farklı iki ülkeye ait kültür gecesi düzenlenen projede son gün Arnavutluk ve Bulgaristan sahne aldı. Arnavutluk’un yöresel kıyafetleri ve müziği eşliğinde oynanan Pogonishte, Kukes ve Tropoja oyunları büyük bir beğeniyle izlendi. Kapanış programı, Emre Çam yönetimindeki Rumeli Orkestrası'nın konseriyle sona erdi.

Katılımcılar için ayrıca kahramanlıklarla dolu Türk tarihinin en önemli zafer destanlarından birinin yazıldığı Çanakkale'ye kültür gezisi düzenlendi. Çanakkale Şehitleri Anıtı, 57'inci Alay Şehitliği ve Seyit Onbaşı Anıtını ziyaret eden gençler destanların yazıldığı tarihe tanıklık etti. Çanakkale Şehitliğini gezerken mezar taşlarında kendi ülkelerine ait şehir ve şehit isimlerini gören katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

“Akademi Rumeli-5” projesinin son gününde Edirne’nin Gökçetepe Tabiat Parkında kamp yapıldı. Kamp boyunca sportif faaliyetler yapan gençler gönüllerince eğlendi.

Balkan toplumlarının birbirlerini tanımalarına da olanak sağlayan ve 10 gün süren programın ardından gençler, Türk kültürüne dair biriktirdikleri eşsiz hatıralarla birlikte birer gönüllü Türkiye elçisi olarak Türkiye’ye veda etti.