Cap Manuel Kışlasına, Türkçe Eğitim Merkezi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Senegal'in başkenti Dakar'daki Cap Manuel kışlasında Türkçe Eğitim Merkezi açtı.

Başkent Dakar’daki Cap Manuel kışlasında düzenlenen açılış programında Yunus Emre Enstitüsü ve Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasında protokol imzalandı. Senegal Genelkurmay Başkanı General Cheikh Gueye ve Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner, Enstitü ile Senegal Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokolü birbirlerine takdim ettiler.

Programa Senegal Genelkurmay Başkanı General Cheikh Gueye, Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Nihat Civaner, Senegal Askeri Ataşesi Albay Emrah Yıldırım, Dakar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Erdal Bolatkale ve çok sayıda üst düzey Senegalli askeri personel katıldı.

Senegal Askeri Ataşesi Albay Emrah Yıldırım AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Senegal ordusu tarafından tahsis edilerek Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından onarımı ve tefrişi tamamlanan merkezin, imzalanan protokole istinaden Enstitüye bağlı faaliyet göstereceğini ifade etti.

70 kişi Türkçe öğrenmeye başlayacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin verdiği askeri eğitimlerin neredeyse tamamının Türkçe verildiğini aktaran Yıldırım, Senegal'deki polis, jandarma, asker ve diğer güvenlik mensuplarının da Türkiye’de katılacakları askeri eğitimleri alabilmeleri için Türkçe bilmeleri gerektiğini belirtti. Yıldırım, Ocak ayının ilk haftası itibarı ile yaklaşık 70 kişilik bir grubun burada Türkçe öğrenmeye başlayacağını kaydetti.

Askeri iş birliği kuvvetleniyor

Programın açılışında konuşan Senegal Genelkurmay Başkanı General Gueye, Senegal’de dil merkezi açılıyor olmasının iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin kuvvetlendiğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

"Senegal askeri endüstrisi, Türk askeri sanayisinin sağladığı ekipmanlarla giderek güçleniyor." ifadelerini kullanan Gueye, merkezde verilecek eğitimle dil bariyerinin çok daha hızlı aşılacağına dikkat çekti.

100 askeri personelin eğitimleri tamamlandı

Dakar Büyükelçisi Civaner ise 1998'de imzalanan askeri eğitim iş birliği anlaşması ile her yıl Senegalli subay ve astsubaylara eğitim veren Türk ordusunun, bugüne kadar 100 askeri personele eğitim verdiğini ve halen 17 subayın Türkiye'deki eğitimlerine devam edildiğini belirtti.

Enstitünün Dakar’daki faaliyetleri Senegalli subaylara Türkçe öğretimi ile başladı

Dakar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bolatkale de, Enstitünün Dakar'da yürüttüğü faaliyetlerin Senegalli subaylara Türkçe öğreterek başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cap Manuel Türkçe Eğitim Merkezi'nde eğitimlerini tamamlayanların Türkçe konuşulan ülkelerde rahatlıkla iletişim kurabileceğini de sözlerine ekledi.