Çinli Turistlerin Tercihi Artık Türkiye

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye –Çin turizm tanıtım çalışmaları atılan imzalarla hızlanacağı yeni bir döneme girdi.

Yunus Emre Enstitüsü ve Anhui Eyaleti’nin önderliğinde ülkeler arası turizm tanıtım çalışmalarına katma değer yaratmak adına iş birliği toplantısı gerçekleşti.

Anhui Eyaleti & Yunus Emre Enstitüsü Turizm Geliştirme ve İşbirliği Toplantısı; İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin,  Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, Anhui Eyalet Valisi Mr. YangGuangronng, Anhui Turizm Geliştirme Ofisi Başkanı Mr. WanYixue, Huangshan Turizm Acentesi Genel Müdürü Mr. ZhangDehui, Hefei Şehri Başkan Yardımcısı Mrs. WuChunmei ve Chaohu Şehri Başkanı Mr. ZhangSheng, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın katılımı ile Polat Rönesans Bosphorus-Beşiktaş’da yapıldı.

Açış konuşmasını yapan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, tarihî İpek Yolu’nun en önemli varış noktası olan İstanbul’un bir kavşak noktası olduğuna dikkat çekti. Hem karadan hem denizden Çin ile ilişkilerin son derece sağlam, derin ve eski bir geçmişe sahip olduğunu da vurgulayan Gültekin, iki ülke arasındaki iş birliklerine dair yol haritasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı ŞiCinping arasında yapılan görüşmelerle belirlendiğini belirtti. Gültekin, ‘’Biz İstanbul olarak belirlenen bu iş birliğinin planları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ‘’Bir Kuşak Bir Yol’’ projesi kapsamında İstanbul en önemli stratejik noktada.” ifadelerini kullandı.

Anhui Eyalet Valisi Mr. YangGuangronng, 2018 yılının Çin’de Türkiye Turizm Yılı ilan edildiğini belirttiği konuşmasında, Avrupa ve Asya’nın kesiştiği yerde yer alan İstanbul’un uzun bir tarihe ve zengin bir kültüre sahip olduğunu kaydetti. Vali YangGuangronng “80 milyonluk nüfusu ile Çin’in doğusunda yer alan Anhui de ekonomisi ile en dinamik yerlerden biridir. Türk - Çin ilişkileri, İpek Yolu vasıtasıyla çok köklü bir tarihe sahiptir. Batı ile Doğu arasında Türkiye ile Çin’i birbirine bağlayan İpek Yolu, atalarımızın izlerini taşırlar. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla daha derin bağlarla ilerleyebilmeyi diliyoruz. Yeni bir yolculuk başlıyor. Yolculuğumuz iş birliği yolculuğu olduğu kadar ruh yolculuğudur.’’ dedi.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’e yaptığı ziyarette başlatılan ‘’Bir Yol Bir Kuşak’’ projesi çerçevesinde iyi ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir mutabakata varıldığını hatırlatarak başladığı konuşmasında, Enstitü olarak bu konu ile ilgili 1 yıldır yürütülen çalışmalar neticesinde önemli mesafeler katettiklerini aktardı.

Prof. Dr. Ateş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir dönem İpek Yolu vardı, Çin ile Türkiye arasında alışverişi, ticareti sağlayarak toplumları bir araya getiren. Bugün ise çok daha büyük bir proje var: ‘’Bir Yol Bir Kuşak’’ projesi ve şu anda sadece 65 ülkeyi ilgilendirmiyor, aynı zamanda diğer ülkeleri de ilgilendirecek bir proje. Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle bu projede anahtar bir rol üstlenmesi gerekiyor. Türkiye’den 3 saat içerisinde ulaşılan ülke sayısı 100’den fazla. Dolayısıyla doğu ile batı kuzeyle güney arasında irtibat, bu topraklar üzerinden geçiyor. Yunus Emre Enstitüsü olarak dünyada 60’dan fazla ülkede faaliyet yapıyoruz. Bu faaliyetlerle halkları bir araya getirmek, halklar arasında iş birliklerini arttırmak, dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye’nin bilinirliğini, tanınırlığını artırmak için çalışıyoruz. Bizim amacımız Sayın Kültür Bakanımızın da hedef olarak açıkladığı üzere, Çin’den yılda 1 milyon turistin gelmesi. Çin’den Türkiye’ye, Türkiye’den Çin’e giden insan sayısını arttırmak için bu adımları atıyoruz.’’

700 milyon kullanıcılı Yidian firması yetkilileri Yunus Emre Enstitüsü’ne yürütülen çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün son 2 yıldır yürüttüğü ‘’Misafirimiz Olun’’ projesine de değinerek; ‘’Proje kapsamında, Türkiye’nin Çin’de tanıtımı kapsamında Çinli medya mensupları ile Çin kanaat önderleri ve ünlülerini Türkiye’de ağırladık. Çin’de yürütülen Türkiye tanıtım çalışmaları meyvelerini veriyor. Çin’in 700 milyon kullanıcılı Yidian firması yetkilisi, 80 milyon nüfusa sahip Anhui eyaletinin artık her ay en az 2 Çinli grubu Türkiye’ye göndereceğini belirterek,  Enstitümüze teşekkürlerini iletti.’’ şeklinde konuştu.

Anhui Eyaleti & Yunus Emre Enstitüsü Turizm Geliştirme ve İşbirliği Toplantısı imza töreni ile devam etti. Karşılıklı atılan imzalarla, Türkiye ve Çin arasında yürütülen tanıtım çalışmaları resmî olarak başlamış oldu.