Geleceğin Türkologları, İstanbul’u Keşfediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (Institut National des Langues et Civilisations Orientales: INALCO) Türkoloji Bölümü öğrencileri Türkiye’de misafir ediliyor.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından, INALCO’da bulunan Türkoloji Öğrencileri Derneği iş birliği ile düzenlen “İstanbul Gezisi Projesi’ kapsamında, öğrenciler bir hafta boyunca İstanbul’un tarihî, kültürel yerlerini keşfedecek.

Çift kültürlü (Fransız-Türk) gönüllü öğrencilerin Türk kültürünü ve tarihini tanıtma amacıyla düzenledikleri bir dizi etkinlikten biri olan proje kapsamında Enstitü, 19-27 Ocak 2019 tarihleri arasında Türk ve yabancı uyruklu 30 öğrenciyi ülkemizde ağırlayacak.  

Boğaz turu ve adalar ile başlayacak gezi programı kapsamında Türkiye’ye olan ilgisiyle bilinen ünlü Fransız yazar Pierre Loti’nin adını taşıyan tepeyi de ziyaret edecek olan öğrenciler, program kapsamında Eyüp Sultan Camii, Kapalı Çarşı, Ayasofya ve Kız Kulesi gibi İstanbul’u simgeleyen pek çok yapıyı ziyaret ederken Türk kültürünü yerinde tanıma fırsatı da bulacak.

Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Enstitüsü (INALCO)

1795 yılında Türkoloji kürsüsünün dünyada ilk kurulduğu yükseköğrenim kurumu olan INALCO, Ortadoğu, Asya, Amerika ve Denizaşırı milletlerin medeniyetini coğrafi, siyasi, antropolojik, ekonomik durumlarını 100’den fazla dilde sosyal bilimler alanında öğretmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar CNRS (Fransa’nın Ulusal Araştırma Merkezi) ve IRD (Fransa Araştırma ve Geliştirme Merkezi) gibi iki büyük kurum tarafından koordine edilerek sürdürülmektedir. İrene Melikoff ve François Georgeon gibi dünyaca ünlü Türkologlar bu okuldan çıkmışlardır. Her yıl Türkçe bölümüne 300'e yakın öğrenci almakta olan Enstitü, Türkoloji dünyasında çok önemli bir merkez olma özelliğini korumaktadır.