İslam Mimarisinde Geometrik Desenler

Yazıcı-dostu sürüm

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kutsal şehir Kudüs’te resim sanatına ilgi duyan Filistinliler, İslami geometrik şekiller atölye çalışmasında bir araya geliyor.

Emeviler'den Abbasilere, Fatımiler'den Eyyübiler'e ve Memlükler'den Osmanlılar'a kadar İslam medeniyetinin en önemli ve gözde şehirlerinden biri olan Kudüs’te en nadide mimari eserlerini bırakan devletlerin taş, ahşap ve çini üzerine işlediği geometrik şekiller, akademik gelenekler korunarak Filistinli sanatseverlerin ilgisine sunuluyor.

Oxford Üniversitesi İslam Sanatları Bölümünden mezun Dr. Iman Hamdieh eğitmenliğinde gerçekleşecek derslerde kursiyerler, teorik eğitimlerin yanı sıra Mescid-i Aksa içerisinde ve eski Kudüs'ün tarihi sokaklarında düzenlenecek saha çalışmalarında İslami geometrik desenlerin izini sürecek.

İslam sanatının ve mimarisinin vazgeçilmez öğelerinden biri olan geometrik desenlerin tanıtımı ve öğretilmesi amacıyla ilki 1 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen atölye çalışması bu yıl, 13 Temmuz – 7 Ağustos tarihleri arasında Kudüs Türk Kültür Merkezinde düzenlenecek.