Magrip Bölgesi’nde Osmanlı Politikası, Cezayir’de Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Cezayir’in Laghouat şehrinde “1518-1918 Modern Çağda Deniz ve Çöl arasındaki Magrip Bölgesi’nde Osmanlı Politikası” sempozyumu gerçekleştirildi.

Laghout Üniversitesi çatısı altında 15-16-17 Ekim 2019 tarihlerinde Cezayir Devlet Arşivi, Cezayir 2 ve Laghouat Üniversiteleri, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Türk Hava Yolları gibi kurumların iş birliğiyle düzenlenen sempozyum, Laghaout Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Benbartal Djmal ve Devlet Arşivi Genel Müdürü Prof. Abdelmajid Chiki’nin yanı sıra ülkenin önde gelen üniversite ve araştırma kurumlarının temsilcileri tarafından yapılan açış konuşmaları ile başladı.

Şehrin valisi başta olmak üzere bilim, kültür ve sanat camiasının önde gelen isimlerinin de katılımıyla düzenlenen etkinlikte Türkiye’yi Cezayir Büyükelçiliği Müsteşarı Mustafa Kara temsil etti.  

Osmanlı ve Türk tarihini, Cezayir ve Magrib olmadan kavramanın mümkün olmadığına vurgu yaparak konuşmasına başlayan Kara, Cezayir ve Türkiye ilişkilerinin günümüzdeki durumunu değerlendirdi. Kara, iki ülke ilişkilerinin ileri seviyelere taşınabilmesi amacıyla Cezayir’de özellikle Türkoloji bölümlerinin kuruluş sürecinde Yunus Emre Enstitüsünün rolüne değindi.

Enstitünün 2019 itibarı ile Cezayir 2, Konstantin, Oran, Medea Yahya Fares ve Setif 2 üniversiteleri olmak üzere Cezayir’de 5 üniversite ile Türkoloji İş Birliği anlaşmasının bulunduğunu aktaran Mustafa Kara, üniversitelerin Türk Dili Edebiyatı Bölümlerinin yanı sıra Enstitünün destekleri ile verilen kurslarda binden fazla yetişkinin Türkçe öğrendiğini aktardı.

Cezayir ve Türkiye’nin yanı sıra Tunus, Fas, Fransa ve İspanya gibi ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ve Cezayir Devlet Arşivleri iş birliğinde hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Cezayir” sergisinin açılışı yapıldı.