Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz Kazakistan'da

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) projesi kapsamında Kazakistan'da bulunan Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz, başkent Astana’da “Türkiye’de Uzay Radyasyonu Testleri Oluşturma Projesi: Bir CERN İş Birliği” konulu konferans verdi.

Türkiye'nin bilimsel potansiyelini yurtdışında tanıtmak, Türkiye'nin iş birliği yaptığı üniversite sayısını arttırmak ve uzman değişimini teşvik etmeyi amaçlayan TABİP pojesi kapsamında Yunus Emre Enstitüsü tarafından T.C. Astana Büyükelçiliği iş birliği ile ülkenin en seçkin eğitim kurumlarından biri olan Nazarbayev Üniversitesinde bilim adamları ve öğrencilere yönelik olarak düzenlenen konferansa T.C. Astana Büyükelçisi Nevzat Uyanık, Astana Yunus Emre Enstitüsü Müdür Vekili Almagül İsina ve Türk diplomatların yanı sıra çeşitli ünİversitelerden pek çok bilim adamı ve öğrenci katıldı.

Konferansta Nazım Hikmet’in “Ya ölü yıldızlara götüreceğiz hayatı ya da ölüm inecek yeryüzüne.” sözlerinden ilham aldığını ifade eden Profesör Demirköz, uzay araştırmaları alanında CERN’de ve Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında ufuk açıcı bilgiler vererek tecrübelerini paylaştı. Konferans, Profesör Demirköz’ün katılımcıların sorularını cevaplamasıyla sona erdi. Nazarbayev Üniversitesi Fizik bölümü başkanı Profesör Vassilios Kovanis, konferansın son derece faydalı geçtiğini ifade ederek Profesör Demirköz’e teşekkürlerini sundu.

Türkiye, dünyanın önde gelen üniversitelerinde yürütülen uzay araştırmalarına iştirak eden birçok genç uzman ve bilim insanına sahiptir. Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Oxford gibi üniversitelerinde eğitim alan ve bu alanda Türkiye’nin öne çıkan isimlerinden olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Bilge Demirköz, CERN’de Türkiye’yi temsil etmektedir.

Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyeliği görevi de üstelenen M. Bilge Demirköz, Kazakistan Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Bakan Yardımcısı Timur Shaymergenov ve Kazakistan Uzay Ajansı Başkan Yardımcısı Malik Olzhabekov ile de birer görüşme gerçekleştirerek Türkiye ile Kazakistan arasındaki olası bilimsel iş birliği imkânlarını değerlendirme imkânı buldu.

Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’ün Kazakistan ziyareti önümüzdeki günlerde Türkistan ve Almatı şehirlerindeki çeşitli konferans ve görüşmelerle devam edecek.