Sanatçılarla Söyleşiler: Soraya Syed

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesinin organize ettiği "Sanatçılarla Söyleşiler” program serisinin ikincisinde hattat, sanatçı ve film yapımcısı olan Soraya Syed ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

Türkiye'nin geleneksel sanatlarının önemli çağdaş sanatçılar tarafından anlatıldığı “Sanatçılarla Söyleşiler” program serisinin ikinci konuğu klasik eğitimli bir hattat, sanatçı ve film yapımcısı olan Soraya Syed oldu.

Syed, 2013 yılında Leighton House Müzesi ile kareograf Salah El Bragy ve besteci Nitin Sawhney ile birlikte gerçekleştirdiği  “Hurriyah” isimli projesinin detaylarını görselleri ile birlikte anlattı.  

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Leighton House Müzesinin organize ettiği ve moderatörlüğün Zeynep İkbal’in üstlendiği programda Soraya Syed sanat kariyeri hakkında konuştu. Hat sanatındaki yolculuğu, İstanbul’daki klasik hat eğitim süreci ve mevcut yürüttüğü projeleri dinleyicilerle paylaşan Syed, Leighton House Müzesi ile yürüttüğü proje hakkında da konuştu. 

Soraya Syed, 2013 yılında Leighton House Müzesi ile kareograf Salah El Bragy ve besteci Nitin Sawhney ile birlikte gerçekleştirdiği  “Hurriyah” isimli projesinin detaylarını görselleri ile birlikte anlattı.  

MISIR’DAN İSTANBUL’A UZANAN BİR SERÜVEN

 

İngiliz sanatçı olan Syed, hat sanatını öğrenen öğrencilerini  sanatın kültürüne de hakim olmaları için İstanbul’a gönderdiğini söyledi.

 

Central Saint Martins Sanat ve Tasarım Koleji'nde eğitim alan Syed, Mısır’da geçirdiği yıllarda geleneksel hat sanatını keşfettiğini ve 2000 yılında eğitim almak için İstanbul’a gittiğini dile getirdi.

Hattat Hasan Çelebi ve Hattat Efdalüddin Kılıç tarafından imzalanan icazetnamesi ile Türkiye’de icazet alan ilk İngiliz sanatçı olan Syed, hat sanatını öğrenen öğrencilerini, sanatın kültürüne de hakim olmaları için İstanbul’a gönderdiğini söyledi.

SINIRLARI ZORLUYOR

Syed, animasyon, dans ve 3D holografik deneylere kadar çeşitli medya araçlarıyla geleneksel İslam hat sanatının sınırlarını zorladığını anlattı. Google, British Museum ve Royal Shakespeare Company ile olan projelerinden de bahsetti.
 

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...