Sırbistan’da Bir İlk: Balkan Folklor Festivali

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Sırbistan’da ilk defa Balkan Folklor Festivali gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçiliği himayesinde, TİKA Belgrad Program Ofisi, Novi Pazar, Sjenica ve Tutin Belediyesi ile Novi Pazar Kültür Merkezi, Novi Pazar Türk Kültür Merkezi, Novi Pazar Radyo Televizyonu, Sancak Travel, Boşnak Ulusal Konseyi festivale destek verdi.

Sırbistan’ın Novi Pazar, Tutin ve Sjenica şehirlerinde yoğun katılım ve büyük bir coşkuyla üç gün süren festivalde Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Türkiye ve Bosna Hersek’ten folklor ekipleri sahne aldı.

“Festivaller Kültürlerimizi Yaşatmada Önemli Araçlardan Birisidir”

Festivalin açılışı Sjenica şehrinde gerçekleştirildi. Sahne almak için Sjenica’ya gelen gruplar ile Sijenica Belediye Başkanı Hazbo Mujović arasında gerçekleşen görüşmede festivalin öneminden ve bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Hazbo Mujović, kültürler arası kaynaşmada festivalin önemli bir araç olduğunu vurguladı.

Festivalde Türkiye’yi temsilen Çanakkale’den Halk Oyunları Topluluğu yer aldı. Türkiye’nin Ege Bölgesi’ne ait Zeybek oyununu oynayan ekip büyük beğeni topladı.

Festivalin ikinci gününde Arnavutluk ve Türkiye’den katılan ekiplerin Tutin’de sahne aldığı ve büyük beğeni gördüğü program sonunda Tutin Belediyesi tarafından katılımcılara hediyeler verildi.

Festivalin son günü, gala programı Novi Pazar’da yapıldı. Halk oyunları ekipleri sahnelediği gösterilerle farklı ülkelerde ortak motiflerin nasıl sergilendiğini gözler önüne serdi.