Suriyeli Türkçe Öğretmenleri Sertifikalarını Aldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ile Suriye Türkmen Meclisi iş birliğinde yapılan "Suriyeli Öğretmenler İçin Türkçe Eğitim Programı"nın kapanış programı düzenlendi.

Ankara'da Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleşen programda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, bölgede barış dilinin tesis edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bir medeniyeti oluşturmak savaşla olmaz. Sadece barış diliyle ve barışla olabilir." ifadesini kullandı.

Gerçekleştirilen eğitim programının bir örnek olduğunu belirten Ateş, daha sonra kaynakların ve ihtiyaç duyulan malzemelerin daha da geliştirileceğini ifade etti. 

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Vecih Cuma da konuşmasında katılımcı öğretmenlerin can pahasıyla vatanlarına tutunduklarını ve bölgedeki terör baskılarına dayandıklarını ifade etti. Bölgedeki insanların Türkçe öğrenmeye büyük ilgi duyduklarını vurgulayan Cuma, “Bu savaşı eğitimle yenmek için bugün buradalar.” diye konuştu.

Eğitime El Bab bölgesinden katılan öğretmenlerden Maher El-Şibli yaptığı açıklamada, "Bu eğitimde çok şey öğrendik. Hem dil bilgisi ile ilgili yeni bilgiler edindik hem de çocuklara nasıl Türkçe eğitimi vermemiz gerektiğine dair bilgiler öğrendik." dedi. Seminerlerin oldukça verimli geçtiğini aktaran El-Şibli, Türkçe dil becerileri, ölçme ve değerlendirme, sınav hazırlama, materyal geliştirme gibi konularda dersler gördüklerini kaydetti. El-Bab bölgesine geri dönerek Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmen olarak çalışmaya devam edeceğini belirten Maher El-Şibli, 6-12 yaş arasındaki çocuklara Türkçe dersi vereceğini sözlerine ekledi. 

Eğitime katılan Türkçe öğretmenlerinden Amine El-Osman ise El Bab bölgesinde Türkçe öğretmenlerin az olduğunu vurguladı. Amine, "Dil bilgisini çok iyi bilmeme rağmen Türkçe'yi nasıl öğreteceğimi bilmiyordum. Bu programda çok şey öğrendik. Program çok faydalıydı. Hocalarımın hepsine çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitim ve Türkoloji Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de terörden arındırılmış bölgelerde Milli Eğitim Bakanlığı adına da Türkçe öğretmenliği yapan 56 eğitimciye Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe eğitim ve öğretim standartlarına göre Türkçeyi bilgilere ve becerilere dayanarak nasıl anlatmaları gerektiğine dair modern bir eğitim verildiğini belirtti.

Bu öğretmenlerin ilk aşamada Azez, Cerablus ve Çobanbey bölgelerinde yaklaşık 1000 öğrenciye Türkçe eğitimi vermelerinin amaçlandığını belirten Kartallıoğlu, eğitim alan katılımcıların bilgiyi beceriye dönüştürecek kabiliyete ulaştıklarını ve bu eğitimlerin devam edeceğini vurguladı.

Programa, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özgün ile programda kapsamında Türkçe eğitimi alan Suriyeli öğretmenlere sertifikalarını verdi.

Program kapsamında bir ay boyunca yoğun bir eğitimden geçen 56 Suriyeli öğretmen

Suriye’de terörden arındırılan bölgede Türkçe eğitimi verecek.