Tahran’da “KOVID-19’un Kültürel Mirasa Etkileri” Tartışıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İran'ın başkenti Tahran'da, İran Kültürel Miras ve Turizm Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri, İran'daki bazı araştırma kurumları ve Tahran Yunus Emre Enstitüsün iş birliğiyle “KOVİD-19’un Kültürel Mirasa Etkileri” başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Uluslararası iş birlikleriyle 17-18 Şubat 2021 tarihlerinde organize edilen sempozyumda, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdür Abdullah Yegin salgın döneminde tüm dünyadaki duygusal ve sanatsal yansımaları konu alan “Covidoscope - Salgının Sanatsal İfadeleri” projesini etkileyici bir sunumla tanıttı. 

İran Kültürel Miras ve Turizm Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin İran'daki çeşitli araştırma kurumları ve başta Tahran Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere uluslararası iş birlikleriyle organize ettiği “KOVİD-19’un Kültürel Mirasa Etkileri” başlıklı uluslararası sempozyumu 17-18 Şubat 2021 tarihlerinde Tahran’da düzenlendi. Bu bilimsel sempozyuma İran Kültür ve İslamî İrşad Bakanlığı, Beşeri Bilimler ve Kültür Araştırmaları Merkezi, Kültür, Sanat ve İletişim Araştırmaları Merkezi, Bütçe ve Planlama Kurumu, Şehit Beheşti Üniversitesi, ECO Kültür Merkezi ve Tahran Yunus Emre Enstitüsü gibi önemli kurumlardan konuşmacılar katıldı.

COVIDOSCOPE, SALGININ SANATSAL VE DUYGUSAL YANSIMALARINI GÖSTERİYOR

Büyük ilgi gören sempozyumun açılış programına başta İran Kültürel Miras ve Turizm Bakanı Ali Asghar Mounesan olmak üzere çok sayıda yetkili katılım gösterdi. Program, Tahran Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Abdullah Yegin’in konuşması ile son buldu. Açılış seremonisinin kapanış konuşmasını yapan Abdullah Yegin, yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitüsünün salgının ilk aylarından itibaren hayata geçirdiği ve salgının tüm dünyadaki duygusal ve sanatsal yansımalarını konu alan “Covidoscope - Salgının Sanatsal İfadeleri” projesini tanıttı. Covidoscope projesinin önemine değinen Yeğin, dünyaya “insan”ın sesini duyurmanın, özdeki birlik ve güzelliği fark ettirmek için çalışmalar yapılmasının ve insanların ortak bir tecrübeye karşı nasıl benzer tepkiler, duygular beslediğini göstererek insanların dayanışma ve birlik duygusunu pekiştirmenin toplumdaki önemine ve değerine değindi.

20 FARKLI OTURUM, 78 AKADEMİSYEN VE BİLİM İNSANI

Toplamda 20 farklı oturumun gerçekleşeceği sempozyuma farklı disiplinlerden 78 akademisyen ve bilim insanı katıldı. Sempozyum sırasında gerçekleşen oturum başlıkları şu şekilde sıralanıyor:

“Kültürel Miras ve Korona”, “Korona Çağının Soyut Mirası”, “Korona Çağında Turizm”, “Korona’nın Tarihi ve Eğitsel Yönleri”, “Korona’nın Toplumsal ve Kültürel Yönleri”, “Korona Çağında Sanat”, “Korona Çağında Dil ve Edebiyat”, “Korona Çağında İran Geleneklerinin Dinamiği”, “Korona Çağında Gösteri”, “Korona Çağında Medya, Basın ve Yayın”, “Korona, Soyut Miras ve Tarih”, “Korona, Kültür ve Geleneksel Sanatlar ”, “Korona ve Turizm”, “Korona ve Kutsal Mekan Ziyareti Kültürü”, “Korona ve Toplumsal Ortamlar”, “Toplumsal ve Kültürel Yönler”, “Korona ve Restorasyon”, “Antropoloji Açısından Korona”, “Korona Çağında Turizm ve Geleneksel Sanatlar”, “Toplumsal Yönler”.

17 Şubat 2021 Çarşamba günü Tahran’da başlayan bu bilimsel sempozyum, 18 Şubat Perşembe akşamı “KOVİD-19’un Kültürel Mirasa Etkileri”nin toplumsal yönlerinin değerlendirildiği bir oturumla son buldu. 

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...