“Türk mutfağı, kültürel diplomasinin en güçlü araçlarından biridir.”

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Kültürel Diplomasi Akademisi çatısı altında düzenlediği  “Kültürel Diplomasi Uygulamalı Eğitim Programı” kapsamında, bu hafta İletişim Uzmanı Ali Saydam ve Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan’ı konuk etti.

Programda konuşan Saydam, özellikle 2000'li yıllardan sonra gastro-diplomasi faaliyetlerinin dünyadaki birçok devletin diplomasi çalışmalarına entegre edildiğini söyledi. Yemek kültürünü diplomasinin önemli bir aracı olarak gören birçok ülkenin, bu alanda milyonlarca dolar yatırım yapmaya başladığını kaydetti.

Türk mutfağının zengin içeriğine ve dünya çapında marka olma potansiyeline dikkat çeken Saydam, bu zenginliğin uygun stratejilerle aktarılmasının önemine vurgu yaptı.

“Toplumlar ve bireylerin diplomasideki önemi artıyor”

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan da küreselleşen dünyada diplomasinin en önemli alanlarından birinin kültürel diplomasi olduğunun altını çizdi.

21. yüzyılda diplomasinin, devlet adamlarının karşılıklı ilişkilerinin yanı sıra toplumlar ve bireyler arasındaki ilişkileri de kapsadığını aktaran Prof. Özcan, “Toplumlar ve bireyler diplomaside daha fazla yer aldığı için kültürler de ilişkilerde daha önemli bir hale geliyor. Kültür kavramı giderek diplomasinin içinde daha fazla yer ettiği için Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, TİKA gibi kurumların da önemi arttı. Bu kurumlar diplomasinin kültürel alanda beslenmesini ve güçlenmesini sağlıyor."

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi tarafından düzenlenen "Kültürel Diplomasi Uygulamalı Eğitim Programı" kapsamında katılımcılar, 3 ay boyunca Türkiye’nin kültürel diplomasideki mevcut konumunu, bu alandaki büyük potansiyelini ve diğer küresel aktörlere göre farklı bakış açısını karşılaştırmalı olarak inceleme fırsatı buluyor.

Kamu diplomasisi, kültürel diplomasi, uluslararası ilişkiler alanlarında temel kavramları ve güncel uygulamaları en yetkin isimlerden öğrenme şansı sunan program seminer, söyleşi, panel, atölye ve interaktif değerlendirmelerin yanı sıra film gösterimleri, kültür ve sanat etkinlikleri, senaryo tabanlı simülasyon çalışmaları ile da zengin bir içerik sunuyor.