Türkiye Hayalleri Gerçek Oldu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü Türk kültür merkezleri aracılığıyla 48 ülkede Türkçe öğrenen ve 2019 yılında düzenlenen yaz okuluna kabul edilen öğrenciler, kültür gezilerine Ankara’da devam ediyor.

Enstitü uzmanları tarafından verilen Türkçe dersleri ile dil öğrenimlerine katkıda bulunulan öğrencilerin Türkiye’yi yakından tanıyabilmeleri için okçuluk ve el sanatları gibi kursların yanı sıra kültür gezileri ile eğitimlerine destek veriliyor.

16 Temmuz Salı günü düzenlenen program kapsamında Kurtuluş Savaşı (1. Meclis Binası) Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi (2. Meclis) ile Anadolu Medeniyetleri Müzesini ziyaret eden öğrenciler yetkililerinden bilgi aldı.

Programla ilgili duygularını paylaşan Azerbaycanlı İbrahim Amirli ‘‘ Türkiye Cumhuriyetinin nasıl kurulduğunu hep kitaplardan okumuştum. Bugün Yunus Emre Enstitüsü sayesinde Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk meclisini görme şansına eriştim. Savaş yıllarında meclisin nasıl çalıştığıyla ilgili bilgiler aldım. Gerçekten çok duygusal anlar yaşadım.  Bize bu fırsatı sunan Enstitüye tekrar tekrar teşekkür ederim.’’ diye konuştu.

“Türkiye'ye gelmek benim en büyük hayalimdi”

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde ise Anadolu’da kurulan medeniyetlerin gelişimlerine tanıklık eden öğrenciler, programa Ankara Kalesi ziyareti ile devam ettiler.

Türkçe Yaz Okulu'na Arnavutluk'tan katılan hukuk fakültesi öğrencisi Aldona Hasanaj, Anadolu Ajansına verdiği röportajda Enstitü ile İşkodra'daki merkezde düzenlenen 15 Temmuz Programı ile tanıştığını anlattı. "Yeni bir kültür, yeni şeyler gördüm. Çok mutlu oldum. Her şey o zaman başladı." ifadelerini kullanan Hasanaj, bir yıldır Türkçe öğrendiğini belirtirken, "Türkiye'ye gelmek benim en büyük hayalimdi. Çok şükür gerçek oldu. Her şey çok güzel." ifadelerine yer verdi.

"Türkçe öğrendiğimde hayatım değişti"

Programa Fas'tan katılan Mohamed el-Idrisi ise Rabat'taki kültür merkezinde Enstitü ile tanıştığını söyleyerek, "Yunus Emre Enstitüsü ile tanışmak benim hayatımı etkiledi. Türkiye'yi tanıdığımda ve Türkçe öğrendiğimde hayatım değişti. Hayata bakışım zenginleşti. Yaşam tarzım da değişti. Artık insanlar 'Nerelisin?' diye sorduğunda sadece 'Faslıyım' demiyorum, 'Faslı ve Türk'üm' diyorum." şeklinde konuştu.

Öğrencilerin son durağı Ankara’nın tarihsel birikiminin kültürel ve sanatsal aktivitelerle harmanlandığı Hamamönü oldu. Kentin 19. yüzyılda hâkim olan mimari detaylarını Hamamönün’de inceleme fırsatı bulan öğrenciler, semt esnafı ile sohbet ederken alış veriş yapma imkânı da buldu.