TUSAŞ ve Yunus Emre Enstitüsü İş Birliği Protokolü İmzaladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) arasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında iş birliği protokolü imzalandı.

Yunus Emre Enstitüsü, küresel çapta yürüttüğü kamu ve kültür diplomasisi faaliyetlerinin yanında Türkiye'nin akademik, bilimsel ve teknolojik alanda sahip olduğu kapasiteyi ve potansiyeli dünyaya tanıtmak için bilim diplomasisi çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Bu amaçla Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlatılan Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamındaki iş birlikleri hız kesmeden devam ediyor. Son olarak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) ile kapsamlı bir iş birliği protokolü imzalayan Enstitü, küresel çapta sahip olduğu tecrübeyi ve imkanları Türk Havacılık ve Uzay Sanayisinin de erişimine açacak.

Üretim Artacak, Ekonomi Rahat Bir Nefes Alacak!

TUSAŞ’ın Ankara Kahramankazan’da yer alan üretim tesislerinde düzenlenen iş birliği protokolü imza törenine Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ve TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil ile diğer davetliler katıldı. Törende söz alan Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsü’nün dünyanın dört bir yanında sahip olduğu çalışma ağını, tecrübelerini ve yatırımlarını, Türk havacılık ve uzay sanayisinin istifadesine açmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bilim diplomasisi faaliyetlerinin en az kültür ve kamu diplomasisi faaliyetleri kadar önemli olduğunun altını çizen Ateş, ülkemizin akademik ve bilimsel konularda da dünyayla iş birliği kurarak nitelikli insan gücünü artırmasının önemine değindi. Ateş, TABİP kapsamında geliştirilen Portal ile Türk bilim adamlarının, milli kuruluşlarımızın ve üreticinin artık dünya çapında akademik ve bilimsel iş birlikleri kurmasının daha kolay ve etkin olacağını ifade etti. Ateş, dünyada “bilim diplomasisi” olgusunun yeni bir olgu olmadığını ve Türkiye’nin de vakit kaybetmeden hızla bu platformda yer almasının stratejik bir gereklilik olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. Proje ile Türkiye’deki üretim kapasitesinin artacağına dikkat çeken Ateş, Türk ekonomisinin de rahat bir nefes alacağını belirtti. Ateş, Türkiye’nin kalkınmasında ve kısa vadede karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmede bu projenin hayati bir öneminin olduğunu vurguladı.

Nitelikli İnsan Kaynağımız Daha da Üst Seviyelere Çıkacak

Törende düşüncelerini ifade eden TUSAŞ Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, “Şirketimizin en önemli politikası haline gelen nitelikli insan kaynağı ve bu çerçevede yapılacak anlaşmalar ciddi önem taşıyor. Hali hazırda var olan “nitelikli insan kaynağımızı” daha da üst seviyelere çıkartacak çalışmalarımız devam ediyor. Devletimizin bizlere verdiği büyük projeleri yapmamızda bu tip atılımlar belirleyecek. Bunun yanında insan kaynağını son teknolojik yapılanmalarla da birleştirmek ve bir araya getirmek istiyoruz. Yapacağımız projelerimiz nezdinde bilimsel ve akademik birlikteliğin sıkı, dinamik ve yenilikçi yansımalar yapacağı görüşündeyim. Şirketimizde olan çok değerli insan kaynağı hazinemiz başta olmak üzere, bilişsel, bilimsel ve teknolojik yapılanmalarımız bu tip değerli iş birlikleriyle de giderek güçlenecek.” dedi.

Proje ile Dünyadaki Türkiye Algısı Pozitif Yönde Etkilenecek

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş törende yaptığı açıklamada, bilim diplomasisini hayata geçiren sacayaklarından ilkinin bu alandaki boşluğu dolduracak bir “portal” olduğunu söyledi. Ateş, bu proje kapsamında geliştirilen portalın temel amacının akademisyenlerin yenilikçi ve üretime dayalı bilgi birikiminin yer aldığı bir çalışma ağı ve platform aracılığıyla dünyadaki tüm güncel bilgilere, etkinliklere, proje çağrılarına ve diğer kritik bağlantılara ve verilere eriştirilmesi olduğunu ifade etti. Sacayağının diğer tarafında ise Enstitü merkezlerinin bulundukları ülkelerde bilim diplomasisi görevi yürütecek kişilerin olacağını ifade eden Ateş, söz konusu kişilerin o ülkedeki üniversitelerle, teknoparklarla, özel sektör aktörleriyle ve diğer araştırma kurumlarıyla Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bilim alanlarında şirketleri, kişileri ve konuları eşleştireceğini dile getirdi.

Proje ile Türkiye’nin dünyadaki algısı kısa vadede önemli ölçüde pozitif olarak etkilenecek ve Türkiye önemli bilimsel ve teknolojik çalışmalarda yer alacak. Bu sayede Türkiye bilimsel ve teknolojik alanlarda yurtdışındaki bilim ve yatırım dünyasının dikkatini çekmeyi başaracak. Ayrıca, yapılan iş birliği ile, dünyada var olan bilimsel veri, akademik çalışma ve bilgiler ülkemiz üretim ekosistemine aktarılacak, nitelikli insan kaynağı yaratılacak ve küresel iş birlikleri kurularak birçok hedef bu ortaklık sayesinde hayata geçirilebilecek. Ayrıca, akademik ve bilimsel konularda araştırma yapan kişiler ile üreticiler bir araya getirilerek, ülkemizin temel kalkınma hedeflerine ulaşmasına dönük olarak know-how transferinin gerçekleştirmesi mümkün olacak. Proje ile, Türk bilim adamlarının uluslararası araştırma programlarına katılması için girişimlerde ve desteklerde bulunulacak, Türkiye’nin uluslararası politika süreçlerine bilimsel katkıda bulunması için çalışmalar yürütülecek, ülkemizdeki bilim ve teknoloji kapasitesinin geliştirilmesi sağlanacak, Türkiye’nin bilimsel gücünü kullanarak uluslararası sistemde prestijini artırmak için faaliyetler düzenlenecek ve yatırım imkânları sağlanıp kurulan ağ üzerinden tanıtılacaktır.

Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) Hakkında

Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP), T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüleri tarafından hayata geçirilen bir projedir. Bu proje kapsamındaki her türlü faaliyet, Türkiye'nin akademik ve bilimsel iş birliğini geliştirmek, ekonomisine katkı sunmak, know-how transferi sağlamak, insan kaynağı niteliğini artırmak, bilim diplomasisi faaliyetleri yürütmek, katma değerli etkinlikler ve programlar düzenlemek, Türkiye’nin küresel platformdaki algısına pozitif katkılar sunmak, kalkınma hedeflerine yönelik olarak küresel birikimi ve insan kaynağını kullanmak, Türkiye’deki bilimsel gelişmeleri ve çalışmaları dünyaya duyurmak gibi birçok hedefe özgülenmiştir. Bu kapsamda Türkiye'de faaliyet gösteren her türlü kurum ve kuruluş Enstitü’nün bir paydaşıdır. TABİP kapsamında geliştirilen Portal ve diğer yazılımlar ile yeni, etkin bir akademik ve bilimsel ağ kurulması hedeflenmektedir. Bu Portal’a ve web arayüzüne www.tabip.global web adresinden ulaşılabilecektir. TABİP, diğer milli kurumlarımızın faaliyetlerini küresel çapta destekleyecek, Portal üzerinden onların çalışma ağlarını geliştirecek, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayacak, ülkemizin bilimsel konular üzerinden küresel politikalara etki edebilmesini sağlayacak, nitelikli insan kaynağını artıracak, bilimi diplomatik bir araç olarak kullanacak, küresel çapta fikri mülkiyet haklarını projeler üzerinden ülkemize transfer edecek, ülkemizin potansiyelini ve bilimsel atılımlarını dünyaya tanıtacak ve mevcut küresel Yunus Emre Enstitüleri ağının ve yatırımlarının avantajlarını diğer milli kurum ve kuruluşların istifadesine sunacak mükerrer olmayan geniş kapsamlı ve etkili bir projedir.