Yunus Emre Enstitüsü Dublin’de Faaliyete Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın en etkin ilk 100 üniversitesi arasında yer alan Trinity College Dublin bünyesindeki çalışmalarına başladı.  

Türkiye Cumhuriyeti Dublin Büyükelçisi Levent Murat Burhan, Trinity College Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuleika Rodgers, Dil, Edebiyat ve Kültür Çalışmaları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Jürgen Uhlich, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Karakuş'un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katılımı ile düzenlen açılış programı iki gün süren etkinliklerle gerçekleştirildi.

Açılış programında konuşan Trinity College Yakın ve Orta Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zuleika Rodgers; uzun süre yapılan görüşmeler sonunda gelinen noktadan duyduğu memnuniyet dile getirirken yapılacak çalışmaların kendisini heyecanlandırdığını ifade etti.

Enstitü Müdürü Dr. Mehmet Karakuş ise Dublin’de açılan Yunus Emre Enstitüsü Kürsüsü ile Türkiye ve İrlanda arasında yakın ilişkilerin kurulacağını, Türkçe eğitimi başta olmak üzere, kültür ve sanat alanında birçok çalışmaya imza atılacağını belirtti.

"Türk Müziği İrlandalıları Mest Etti"

Açılış programında sahne alan “İstanbul Solistleri” grubu ise Trinity College Dublin’de konser verdi. Derya Türkan, Dilek Türkan, Atilla Akıntürk, Murat Salim Tokaç ve Fahrettin Yarkın’ın yer aldığı müzik grubu, Türkiye'nin ezgilerini İrlandalı müzikseverlerle buluşturdu. Osmanlı Sultanlarının bestelerini de icra eden grup, seslendirdikleri birbirinden değerli eserler ile İrlandalıları mest etti.

"Trinity College’de Türkiye Konferansı"

Yunus Emre Enstitüsü ile Trinity College Dublin arasında imzalanan protokol kapsamında her yıl gerçekleştirilmesi planlanan “Türkiye Konferansı”nın ilki Cambridge Üniversitesinden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Kunt’un konuşmacı olarak katıldığı programla 6 Kasım'da yapıldı. Konferans kapsamında Prof. Dr. Kunt’u tanıtan Dil, Edebiyat ve Kültür Çalışmaları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Jürgen Uhlich, Prof. Kunt'un birbirinden değerli çalışmalarını katılımcılarla paylaştı.

Prof. Kunt'un “Osmanlıda Kitap, Yazı Kültürü” başlıklı konuşması ile Osmanlı'nın yazı ve matbaa ile tanışma serüvenini, ilk matbaanın açılma hikâyesini, İbrahim Müteferrika'nın çalışmalarını ve Osmanlı döneminde Kur'an-ı Kerim'in kaleme alınma ve basılma çalışmalarını geniş bir yelpaze ile dile getirdiği konferans akademisyen ve öğrencilerden büyük ilgi topladı.

Program boyunca yapılan etkinliklerle, dünyanın en etkin ilk 100 üniversitesi arasında yer alan Trinity College Dublin bünyesinde kurulan Yunus Emre Enstitüsü Kürsüsü, faaliyetlerine resmen başlamış oldu.

Enstitünün aktif olarak yapacağı Türk dili ve kültür tarihi çalışmaları, kültürel ve sanatsal faaliyetler ve Türkçe öğretimi ile halkların birbirini daha yakından tanıması hedefleniyor.