Yunus Emre Enstitüsü Dünyada Bir İlke İmza Atıyor!

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 20 ülkeden 23 genç sinemacı adayı için İstanbul'da “Türk Sineması Yaz Okulu” düzenliyor.

Türkiye ve Türk kültürünün tanınırlığı için dünya genelinde 56 kültür merkezi ile yüzlerce faaliyete imza atan Yunus Emre Enstitüsü, dünyada bir ilki gerçekleştiriyor.

Bu yıl 9'uncusu 118 ülkeden 1000 uluslararası öğrencinin katılımıyla düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında bir yeniliği daha hayata geçiren Enstitü, Sinema Genel Müdürlüğünün katkıları ve İstanbul Şehir Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirdiği “Türk Sineması Yaz Okulu”nda 20 ülkeden 23 genç yönetmen, yapımcı ve senarist adaylarını Türkiye’de ağırlıyor.

Aralarında ABD, Azerbaycan, Rusya, Mısır, Lübnan, Balkan ülkeleri ve İran'ın da olduğu 20 ülkeden 23 genç sinemacı, İstanbul Şehir Üniversitenin hazırladığı akademik programın yanı sıra Türk sinemasına emek vermiş yapımcı, yönetmen, senarist, oyuncu ve akademisyenlerle bir araya geliyor.

Türkiye’nin dünya nezdindeki imajı artıyor

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, açılışı 30 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilen programda SABAH'ın sorularını yanıtladı. Genç sinemacıların Türk kültürünü ve tarihî mekânlarını çok kültürlü bir ortamda tanıma şansına sahip olacağını söyleyen Ateş, öğrencilerin çok sayıda filme konu olan İstanbul'da farklı dinlerin ve kültürlerin huzur içinde yaşadığını göreceklerini belirtti. Program kapsamında katılımcıların Gaziantep'in tarihini keşfetme ve kentteki 500 binden fazla Suriyelinin yerel halkla barış içinde yaşadığını görme fırsatı yakalayacağını da dile getiren Ateş, programın uzun vadede Türkiye'nin dünya nezdindeki imajına, Türk ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacağını vurguladı.

Önyargılar yıkılacak

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan yaptığı açıklamada, öğrencilerin İstanbul'u bizzat görerek önyargıları aşacağını ifade etti. Çelikcan, "Giderek çatışma iklimine doğru sürüklenen bir dünyada, çatışmaları engellemenin yolu bu tür kültürel ilişkilerden geçiyor" diye konuştu.

Birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var

Projede yer alan ünlü yönetmen Derviş Zaim ise programı şu ifadelerle değerlendirdi: "Ülkenin temsili bakımından önemli bir katkı. Şu anda insanların en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri, birbirini anlamak, açıklamak değil. Kendini başkasının ayakkabılarının içine koyup onun ne hissettiğini hissetmeye çalışmak."

Türkan Şoray ve Ediz Hun ile Söyleşi

“Türk Sineması Yaz Okulu” Yeşilçam’ın ünlü isimleri Türkan Şoray ve Ediz Hun’u yabancı konuklar ve geniş bir seyirci kitlesiyle bir araya getirdi.

İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan’ın moderatörlüğünde, 2 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleşen söyleşi programında ünlü isimler, Türk sineması ve sinema serüvenlerine dair tecrübe ve hatıralarını genç sinemacılarla paylaştı.

Türkan Şoray, katılımcı yabancı misafirlere dünyanın en özel mesleklerinden birini seçtiklerini ileterek, gelecekte bu tercihleri nedeniyle çok mutlu olacaklarını dile getirdi. 230’dan fazla filmde başrol oynadığını belirten Şoray, 5 film ile tecrübe ettiği yönetmenliğin kendisine farklı katkıları olduğunu dile getirirken kendi hikâyesini kaleme aldığı "Sinemam ve Ben" kitabını da genç misafirlere hediye etti.

Sinemanın gençler vasıtasıyla ileriye taşınacağına vurgu yapan Ediz Hun ise, bu sanat dalının yalnızca sinema ekranı olarak düşünülmemesi gerektiğini, yeni video çeşitleri, belgesel ve animasyon gibi daha geniş bir alana sahip olduğunun altını çizdi.

Türk Sinemasını Yerinde Keşfediyorlar

İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos kampüsünde başlayan programda katılımcılar Türk sinema tarihi, Türk filmi gösterimleri ve analizi, Türk sinema tarihinde dönüm noktaları ve daha birçok başlıkta, önemli isimlerinden dersler alacak. Yaz okulu süresince Mimar Sinan Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü, Türker İnanoğlu Vakfı Sinema ve Tiyatro Müzesi, Türk Sineması Araştırmaları ve SEKA Film Stüdyoları'nın da aralarında olduğu çeşitli yerlere saha ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Programa ABD, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Fas, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran, İtalya, Karadağ, Kosova, Lübnan, Macaristan, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya ve Sırbistan olmak üzere 20 ülkeden katılan 23 misafir için Türk sinemasının önemli filmlerinin gösterimi de yapılacak.

Kısa Film Yarışması

30 Temmuz - 12 Ağustos 2018 tarihleri arasında düzenlenen programda öğrenciler, İstanbul ve Türkiye hakkında deneyimlerini ve gözlemlerini içeren bir kısa film çekecek. İlk üçe giren öğrenciler ödüllendirilecek.

Dünyada bir ilk olma özelliğine sahip olan programa katılan öğrenciler Türkiye ile ortak yapımlara imza attığında ise Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenecek.