Yunus Emre Enstitüsü ile 100. Yılında 23 Nisan Coşkusu

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü münasebetiyle dijital bir kutlama programı gerçekleştirdi.

Enstitünün sosyal medya hesapları üzerinden TS ile 16.00’da canlı olarak yayınlanan programda; T.C. Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk ve T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ile birlikte yurt dışından Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Ceyhun Bayramov, Ürdün Prensi Asım bin Naif, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Elvin Hasan, Kuzey Makedonya Kültür Bakanı Hüsni İsmaili, KKTC Millî Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bosna Hersek Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanı Prof. Dr. Raşid Hadzovic, Kosova Meclisi Başkan Yardımcısı ve 23 Nisan Kosova Türkleri Millî Bayramı Tertipleme Komitesi Başkanı Fikrim Damka, Arnavutluk Eğitim Bakanı Yardımcısı Nina Guga ve Kosova Cumhuriyeti Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Enis Kervan konuşmacı olarak yer aldı. Ünlü sunucu Pelin Çift’in sunuculuğunu gerçekleştirdiği etkinlikte Türk ve yabancı çok sayıda büyükelçi ile birlikte yabancı Türkologlar da iştirak etti.

Açılış konuşmasını yapan Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş, bu önemli günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına armağan ettiğini belirterek, Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) 100 yıldır Türkiye'nin egemenliğinin ve bağımsızlığının sembolü olduğunu, bu önemli günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına armağan ettiğini, çocukların evrenin özünü yansıttığını, her bir çocuğun aynı özün değişik renkleri ve yansımaları olduğunu, hepimizin doğduğumuz toprağı çok sevdiğini, bu toprağa ve ülkemize duyduğumuz sevginin başka toprakları, ülkeleri ve o ülkelerin insanlarını sevmeyeceğimiz anlamına gelmediğini, bizim Yunus gibi sadece insanları değil, tüm yaratılmışı Yaradanın hatırına sevdiğimizi, tüm insanları din, dil, ırk fark etmeksizin birlikte barış içinde özgürlüğün kıymetini bilen, kendine, diğer insanlara ve tabiata nefes aldıran dünyanın bütün çocuklarının 23 Nisanı kutlu olsun." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk video konferans yoluyla yaptığı konuşmasında, şu anda aynı çatı altında olmasak bile, uzaktan iletişim kurarak gönül birliğimizin, muhabbetimizin olduğunu derinden hissettiğini, Kurtuluş Savaşımızın önderi ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk de Büyük Millet Meclisimizin açılış gününü sadece ülkemiz çocuklarına değil; tüm dünya çocuklarına ‘Çocuk Bayramı’ olarak armağan ederek eşine az rastlanan bir liderlik gösterdiğini, bunun tarihin her döneminde medeniyetimizin kutlu duruşu olduğunu, bu anlamda söz vücut bulsun diye, hem güzel söz söylemek hem de sözü güzel söylemek gerektiğini, Türkçenin ses bayrağımız ve her şeyden önce bir barış dili olduğu vurgusu yaparak Türkçeye gönül veren siz değerli misafirlerimizin bu kutlu günde artık bizim gözümüzde bir barış, sevgi ve dostluk elçisisiniz” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam ise, zor bir dönemde böyle bir etkinliğe dahil olmanın buruk acısını yaşadığını ama aynı zamanda da her dönemde olduğu gibi insanlık tarihinde değişim ve dönüşümün yaşandığı bir süreci yaşadığımızı, bu teknolojik imkanlarla birlikte dünyanın aslında yeni bir evrilme sürecine girmiş olduğunu gördüğümüzü, bundan sonraki süreçte de bu yaşamış olduğumuz tecrübelerin, çok daha farklı atılımlara da zemin oluşturacağını düşündüğünü ifade ederek tüm çocukların ve katılımcıların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

Protokol konuşmalarının ardından dünyanın farklı noktalarındaki 52 ülkeden 100 çocuk canlı yayında gösterilerini gerçekleştirdi. Avustralya’dan Rusya’ya, Filistin’den Somali’ye, Almanya’dan Ürdün’e, Çin’den Güney Afrika’ya kadar dünyanın farklı noktalarından çocuklar, kendilerine armağan edilen bu günde canlı yayında şiir, resim, dans gibi farklı alanlarda gösteriler gerçekleştirerek birlik beraberlik ve barış mesajlarını tüm dünya ile buluşturarak 100. yılında 23 Nisan coşkusunu hep birlikte yaşadılar.

Kutlama, 23 ülkeden 40 çocuğun canlı olarak söyleyeceği “Hayat Bayram Olsa” şarkısı ile sona erdi.

Program için, https://www.pscp.tv/yeeorgtr/1rmxPAeQrXqKN

Diğer Etkinlikler

Türkiye’nin Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği ve Brunei Yunus Emre Enstitüsü tarafından Brunei Savunma Bakanlığı (...

Yunus Emre Enstitüsü, Latin Amerika’da Türkiye’nin kültürel mirasını tanıttığı faaliyetlerle farklı ülkelerde Türk...

Iraklı Polisler Türkçe Öğreniyor

 

Yunus Emre Enstitüsü, Bağdat'ta bulunan Irak İç İşleri Bakanlığı Diller...

T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından “17...