Yunus’un Felsefesi, Kültürleri Bir Araya Getirdi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus’un Felsefesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Kültürleri Bir Araya Getirdi

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından ortak finanse edilen ve Yunus Emre Enstitüsünün öncülük ettiği AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı açılış töreni, 15 Nisan 2019 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesinde yapıldı.

AB ve Türkiye arasındaki kültürel diyaloğa katkı sağlayan program, sanata ve kültüre ayrılan 3 milyon avro destek ile farklı coğrafyalardan kurumları bir araya getirdi.

Tören, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdür Vekili Bülent Özcan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera-Vinals ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’in açış konuşmaları ile başladı.

Prof. Dr. Şeref Ateş konuşmasında, "Türkiye'nin olağanüstü kültürel bir birikimi var. Bizim amacımız bu birikimi uluslararası platformda her alanda öne çıkmasıdır.” ifadelerini kullandı. Yunus Emre Enstitüsü olarak 10 yıldır, Yunus’un diliyle faaliyet gösterildiğini ve “72 milleti bir görmenin” dostluk ve barış için önemini vurguladı.

Gabriel Munuera-Vinals, Kültürlerarası Diyalog Programı çatısı altındaki projeler sayesinde toplumlar arası etkileşimin daha da gelişeceğine inandığını söyleyerek, "Anadolu coğrafyası çeşitlilik içerisinde bütünlüğün sembolüdür." şeklinde konuştu.

Bülent Özcan ise kültürlerarası diyalog alanına özel önem verildiğine işaret etti. Başlamasından bu yana programın ilerleyişini yakinen takip ettiğini, bu yolda Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte çok emek harcadıklarını ve nihayetinde sonucun bütün taraf kurumlara motivasyon sağlayarak heyecan verdiğini belirtti.

Açılış konuşmalarının akabinde söz alan Macaristan Ankara Büyükelçisi Victor Matis de Türkiye ile Macaristan arasındaki tarihi ve köklü diyaloga dikkat çekti. Büyükelçi, AB sürecinde Macaristan’ın güçlü bir şekilde Türkiye’nin hep yanında olduğunu ve olacağını belirtti.

Açılış törenine bu süreçte iş birliği içinde olunan, AB Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi, Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Ulusal Kültür Enstitüleri, yabancı misyon şefleri, üniversite temsilcileri ve Türkiye’de kültür alanında faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları proje tarafları olarak katılım sağladılar.

Anadolu Medeniyetleri Müzesinin tarihsel ve kültürel dokusuyla birleşen bu buluşma uluslararası platformda Türkiye ve AB ilişkileri açısından pozitif bir etki yarattı.

Yunus Emre Enstitüsünün iş birliği ile Kültürlerarası Diyalog Programından destek alan dört uluslararası proje; British Council, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (Institut Français d’Études Anatoliennes), Macar Kültür Merkezi (Hungarian Cultural Center) ve Fransız Kültür Merkezi (Institut Français) tarafından uygulanacak. 18 ay sürecek projeler ile farklı kültürler arasında diyalog köprüleri kurulacak.