Foynitsa’da “Sabiha'nın Sofrası” Kitabı için Tanıtım Etkinliği Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsünde 7 Mart 2024 tarihinde Sabina Daciç'in kaleme aldığı ve geleneksel ev yemekleri ve tatlı tariflerini içeren "Sabihina Sofra" (Sabiha'nın Sofrası) isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

Sancak bölgesi Priyepolye şehrinden gelen Daciç, kitabında Türk ve Boşnak geleneksel yemeklerinin nereden geldiğini ve Balkanlarda hangi vesilelerle hazırlandığını anlatıyor.

Sabiha, sofranın önemini, misafirlerin, muhacirlerin, yetimlerin getirdikleri bereketi ve onların dualarını çok duygusal bir şekilde anlattı ve başarısını en çok buna borçlu olduğunu söyledi. Daciç amacının Boşnak kadınını, geleneklerini, yemeklerini, mutfağını, ninelerinin bilgeliğini ve uğraşlarını en güzel şekilde tanıtmak olduğunu belirtti.

Saraybosna Üniversitesi Ziraat ve Gıda Fakültesi Yüksek Lisans öğrencisi olan, 11 yaşından bu yana yemek yapan ve mutfak dünyasının tanınan bir ismi olan Sabiha Daciç’in oğlu Bilal Daciç, gelenek ve yemeklerden bahsetti.

“Sabiha’nın Sofrası” kitabı Boşnak geleneksel yemeklerinin tanıtılmasına, yaygınlaştırılmasına ve dolayısıyla korunmasına yardımcı olacak bir kitap olarak doğdu. Masa etrafında toplanmanın önemini giderek unutulduğu ve bazen aile bireylerinin ayrı ayrı yemek yediği ve giderek daha az evde, daha az ev yapımı yemek yendiği bir çağda Daciç, bu değerlerin önemini vurguluyor. Nimete saygı, aile bireylerinin arasındaki bağı ve yakınlığı teşvik ettiğini vurgulana Daciç, bu durumun çocuklara paylaşma, güven ve bağ kurma konusunda önemli mesajlar verdiğini ifade ediyor.

Program dinleyicilerden gelen soruları Daciç'in cevaplaması ve kitapta bulunan yemekleri katılımcıların tatmasıyla son buldu.

Diğer Etkinlikler

Londra Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde, ünlü Türk mutfak uzmanı Özlem Warren'in yeni yemek kitabı "SEBZE: Türk...

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan'da bulunan büyükelçi eşlerine Türk...

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE), Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlediği etkinliğe katılan siyasetçiler...