Antik Çağın Kadim Sanat Olimpiyatları 21. Yüzyılda Yeniden Can Buluyor

Yazıcı-dostu sürüm

Tarihi M.Ö. 566 yılına dayanan ve aynı spor olimpiyatları gibi antik çağın insanlığa bıraktığı önemli miraslarından biri olan Olymp’ARTS (Sanat Olimpiyatları) yüzyıllar süren uykusundan 2023 yılında uyanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), UNESCO ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) öncülüğünde yeniden canlandırılması hedeflenen Sanat Olimpiyatları’nın kuruluş tüzüğü aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 65 ülkenin imzasıyla 1995 yılında imzalandı. O tarihten günümüze kuruluş ve hazırlık çalışmaları süren ve yönetim merkezi Cenevre’de bulunan Olymp’ARTS’ın ilk modern ‘Sanat Olimpiyatları’ şöleninin 11-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında Cenevre’de yapılması planlanıyor. Küresel çapta ses getirmesi beklenen Olymp’ARTS’ın 2023 hazırlık toplantılarından ikincisi çevrim içi olarak 11 Ağustos 2022 tarihinde yapıldı. Olymp’ARTS’ın Çin’deki yetkililerinin daveti üzerine Türkiye’yi temsilen Pekin Yunus Emre Enstitüsünün de katıldığı sanal oturumda başta Çin olmak üzere Japonya, Singapur, Tayland ve İsviçre olmak üzere birçok ülkeden ilgili kurum temsilcileri, sanatçılar ve bilim insanları katıldı.

“TÜM DÜNYAYA VE İNSANLIĞA, BARIŞ, REFAH VE GÜZELLİKLER GETİRMESİNİ DİLİYORUZ”

Dünyaca tanınmış müzisyen Lang Lang’ın da video mesaj yolladığı oturumda Pekin Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Tayfun Kalkan konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Olymp’Art’ın kuruluş çalışmalarında imzası olan Türkiye’nin bu küresel ölçekte etkili olacak sanat fenomeninde sahip olduğu sanatçılarla yansıtacağı renkli, dikkat çeken, estetik değeri yüksek birçok sanat ürünü yer alacaktır. Bundan hiç şüphe duymuyorum. Asya ve Avrupa kıtalarının birbirine kavuştuğu, birçok farklı kültürün birbiriyle kaynaştığı Türkiye, göz kamaştırıcı bir medeniyet ve kültür mirasına sahiptir. Çağımızdaki teknolojik ve bilimsel gelişmelerin sanatla harmanlandığı çıktılara büyük ilgi gösteren iyi eğitimli, dünyayla bütünleşmiş, keşfe ve kültürel etkileşime meraklı bir genç nüfusumuz da vardır. Siz değerli tüm dinleyicilerin de bildiği gibi yaşadığımız gezegeni huzur ve güzelliklerle dolduracak, burayı daha adil bir yaşam standardına kavuşturacak tek formül sanat, bilim ve spordur. Bu açıdan Olymp’ART’ın yaşama geçmesi için emek harcayan çaba gösteren herkese şükranlarımızı sunarız. Son olarak Yunus Emre Enstitüsü olarak Olymp’ART organizasyonunun tüm dünyaya ve insanlığa barış, refah ve güzellikler getirmesini diliyoruz.”

 

Diğer Etkinlikler

Meksika'nın başkenti Mexico City'de Yunus Emre Enstitüsü (YEE) koordinesinde "Türkiye-Meksika Medya...

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Türk ve Sırp gazetecilerin bir...

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE) iş birliğinde Kosova’nın başkenti...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında dünyanın dört bir yanında Türkçeye gösterilen yoğun...