Astana’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıl Dönümü Töreni

Yazıcı-dostu sürüm

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109. Yıldönümü vesilesiyle Kazakistan Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askeri ve Tarihi Müze ev sahipliğinde Astana Büyükelçiliği destekleriyle Astana Yunus Emre Enstitüsü tarafından “Çanakkale Zaferi” konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Törene, T.C Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Kazakistan Savunma Bakanlığı Eğitim ve İdeolojik Çalışmalar Departmanı Başkanı Albay Tleuhan Baskojayev, Kazakistan Meclis Milletvekilleri Abzal Kuspan, Aytuar Koşmambetov,  Güldara Nurumova, iktidar partisi Amanat temsilcileri, Astana YEE Koordinatör Vekili Dr. Almagül İsina, çok sayıda öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Çanakkale cephesinde yaşanan savaşı anlatan Genelkurmay Arşivine ait yaklaşık 40 fotoğrafın sunulduğu serginin açılış töreni T.C. Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan Kazakça alt yazılı video gösterimi ile başladı. Akabinde Kazakistan Silahlı Kuvvetleri Askeri Orkestrası Çanakkale şehitlerine ithafen “Amangeldi İmanov” isimli askeri marşı seslendirildi.

"Türk kahramanlık tarihinin en onur verici ve en parlak sayfalarından biridir"

Törende konuşma yapan Büyükelçi Mustafa Kapucu, "Bugün burada Çanakkale Zaferinin 109. Yıldönümünde bu anlamlı serginin açılış töreninde bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. 18 Mart 1915'te düşmana karşı kazanılan tarihi zafer, Türk kahramanlık tarihinin en onur verici ve en parlak sayfalarından biridir. Türk milletinin varoluş mücadelesinin de bir simgesi olan bu zafer, aynı zamanda azim, cesaret ve vatan sevgisiyle yoğrulmuş bir ruhun güzel ifadesidir. Türk milleti Çanakkale'de verdiği eşsiz mücadeleyle tüm mazlumlara umut olmuş, sömürge altındaki birçok ülke, Çanakkale'den ve daha sonra İstiklal Harbimizden aldıkları ilhamla kendi mücadelelerini başlatmışlardır. Çanakkale Zaferi bu bakımdan sadece bizim değil, Balkanlardan Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya 100 milyonlarca kardeşimizin de ortak zaferidir. Bu şanlı zafer Türkiye’nin ve Türk milletinin olduğu kadar gözünü ve gönlünü ülkemize çevirmiş mazlum halkların da zaferidir" dedi.

Kazakistan Savunma Bakanlığı Eğitim ve İdeolojik Çalışmalar Departmanı Başkanı Albay Tleuhan Baskojayev açılış töreninde yaptığı konuşmasında “Birinci Dünya Savaşı tarihinde önemli bir yere sahip olan 'Çanakkale Zaferi', Türk halkının sonsuz güç ve inancının göstergesidir. Kazakistan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Askeri ve Tarihi Müzesi'nde düzenlenen bugünkü sergide, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan askerlerin kahramanlık ve cesurluğunu, vatanseverlikleri ile görevi ifa anlarını anlatan fotoğraflar sunulmuştur. Serginin iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağların derinleşmesine, karşılıklı iş birliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunacağına inancımız tamdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan Parlamentosu Milletvekili Abzal Kuspan: “Çanakkale Zaferi ve Türk milletinin kahramanlık mücadelesi hakkında ilk kez lisedeyken ‘Jas Alash’ gazetesinde yayınlanan bir yazı vesilesiyle bilgi sahibi oldum. Seyit Onbaşı’nın sergilediği büyük cesaret örneği bende zaman içerisinde hayranlık uyandırdı. Çanakkale Zaferinin sadece Türkiye’nin ve Türk halkının zaferi değil, bütün Türk Dünyasının ortak zaferi olduğunun altını çizmek istiyorum” ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarından sonra Astana YEE kursiyerlerinden Nazerke Kemelbayeva’nın “Çanakkale Şehitliği” çalışması Savunma Bakanlığı Eğitim ve İdeoloji Departmanı Başkanı Albay Baskojaev’e takdim edildi. Beles müzik grubu “Çanakkale” ve “Hey Onbeşli” türküsünü icra etti. Sergi, 21 Mart tarihine kadar ziyarete açık kaldı.

Sergi etkinliği, Kazak basınında da geniş yer buldu.

 

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...