Batum’da Sanatın Dilinde Türk-Gürcü Buluşması: El Emeği, Göz Nuru

Yazıcı-dostu sürüm

Batum’un kalbinde, Türk ve Gürcü sanatçıların elinden çıkan eşsiz eserlerin sergilendiği bir etkinlik düzenlendi. Türk ve Gürcü sanatçıların el işleri eserlerinden oluşan "El Emeği, Göz Nuru" isimli sergi 19 Nisan 2024 tarihinde açıldı.

Etkinlik, T.C. Batum Başkonsolosluğu’nun himayesinde, Tiflis Yunus Emre Enstitüsü, Gürcistan'ın Acara Özerk Bölgesi Kültür Bakanlığı ve Ebruli Yaşam ve Sanat Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğunun himayesinde, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Rize'deki Ebruli Yaşam ve Sanat Derneğinin işbirliğiyle Nikoloz Kandelaki Resim Okulu Sergi Salonu'nda düzenlenen sergi açılışına, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Akaki Dzneladze, Tiflis YEE Koordinatörü Zekeriya Gültekin, Acara Ressamlar Birliği Başkanı Guram Putkaradze ve birçok davetli katıldı. Etkinlikte ahşap ve taş oyma, modern sepet, Rize bezi, Hemşin çorabı, Mine sanatı ve Keçe sanatı gibi birçok farklı el sanatı ürünü, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

El Emeği Göz Nuru

Başkonsolos Rıza Kağan Yılmaz, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Biz bugün burada, ortak el sanatlarımız bağlamında ortak noktalarımızı beraber kutlamak için bir aradayız. Hangi milletten olursa olsun sanatçıya değer verilmeli, onlar el üstünde tutulmalı” dedi.

Akaki Dzneladze de "Gelin tanış olalım, gönül gönüle verelim. 12. yüzyılda yaşamış Gürcü şairimiz Şota Rustaveli de tıpkı Yunus Emre gibi insanlığı tanış olmaya çağırdı. Bu iki sese insanlığın kulak vermesi gerekir." dedi.

Gültekin de "El Emeği, Göz Nuru" ifadesinin Türk dilindeki önemini vurgulayarak, sergilenen eserlerin Türk ve Gürcü sanatçıların emeğinin bir yansıması olduğunu belirtti. 

Etkinlik sergiye katılan Türk ve Gürcü sanatçıların T.C. Batum Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz ile Acara Özerk Bölgesi Kültür Bakan Yardımcısı Akaki Dzneladze’ye el sanatı ürünlerinden bazılarının hediye takdimiyle sona erdi.

 

 

Diğer Etkinlikler

Manama Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Manama Büyükelçiliği’nin himayesinde, Bahreyn Üniversitesi’nde, İRCİCA iş birliğiyle...

Rusya'nın başkenti Moskova'da, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle ebru atölyesi...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Yunus Emre Enstitüsünde (YEE), 27 Mart 2024 tarihinde Bosna...