"Kültürel Diplomasi Akademisi" İlk Mezunlarını Verdi

Yazıcı-dostu sürüm

Kültürel Diplomasi Akademisi’nin 2 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da başlayan 13 haftalık eğitim programı sona erdi.

Türkiye'nin başat kültürel diplomasi kurumu olan Yunus Emre Enstitüsü, kültürel diplomasi alanındaki akademik birikimini ve uygulama odaklı tecrübelerini, 3 ay boyunca “Kültürel Diplomasi Akademisi” çatısı altında düzenlediği kapsamlı eğitim programı ile katılımcılara sundu. Türkiye imajını etkin ve doğru bir biçimde yansıtacak nitelikli ve donanımlı insan kaynağı yetiştirme hedefi ile hazırlanan eğitim programının kapanışı ise 25 Mayıs Cumartesi günü Yunus Emre Enstitüsünün İstanbul ofisinde düzenlendi.

“Diplomasi”, “Uluslararası İlişkiler”, “Kültürel Diplomasi”, “Proje Yönetimi ve İş Yapma Becerisi” ile “Anadolu Medeniyetleri, Kimlik, Üslup ve Kültür” olmak üzere beş temel eğitim modülü üzerinden ilerleyen eğitim programı, aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı, Emekli Büyükelçi Kenan Gürsoy ve Uluç Özülker ile Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan’ın bulunduğu 12’si yabancı 70 konuşmacının katılımıyla gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde 2016 yılından bu yana kültürel diplomasinin özel uygulama alanlarını genişletme amacıyla faaliyetlerine devam eden Kültürel Diplomasi Akademisi kapsamında hayata geçirilen eğitim programı Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, AGİT, Afrika Birliği ve NATO gibi daha pek çok uluslararası kurum ile sivil toplum örgütlerinde kariyer hayali kuran üniversite öğrencileri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, genç profesyoneller, akademisyenler, diplomatlar, askerler, bürokratlar, sanatçılar, gazeteciler ve sivil toplum çalışanları gibi geniş bir katılımcı kitlesine yönelik hazırlandı.

Seminerler, söyleşiler, paneller, atölye çalışmaları, laboratuvarlar, yabancı uzmanların görüş ve paylaşımları, dünya çapında örnek uygulamaların analizleri, interaktif değerlendirmeler, belgesel ve film gösterimleri, kültür ve sanat etkinlikleri, senaryo tabanlı simülasyon çalışmaları, sunumlar, okumalar ve proje çalışmaları ile zenginleştirilmiş programda, Türkiye’nin köklü kültürünün kültürel diplomasi pratikleriyle nasıl ilişkilendirilebileceği üzerine çalışmalara yer verildi. Ulusal ve uluslararası proje geliştirme ve uygulama süreçlerini inceleyerek Türkiye’nin kültürel diplomasi pratiklerine katkıda bulunma, yeni fikirler geliştirme ve uygulamaya sunma imkânı bulan katılımcılar, atölye çalışmalarında öğrendiklerini projeler üzerinden uygulamaya dönüştürme fırsatı da yakaladılar.

Halk bilimci ve UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Öcal OĞUZ ve NATO Genel Sekreter Yardımcısı ve NATO Kamu Diplomasisi Sorumlusu Büyükelçi Tacan İldem’in katılımlarıyla düzenlenen son oturumun ardından, yoğun eğitim sürecini başarıyla tamamlayan katılımcılar için sertifika töreni düzenlendi.

Tören, Kültürel Diplomasi Uygulamalı Eğitim Programı Proje Danışmanlığını üstlenen Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in katılımlarıyla gerçekleşti.

Yeni ufuklar, yeni umutlar...

Kapanış programında konuşan Prof. Dr. Şeref Ateş, "Bu sadece girişti, bundan sonraki mesleki hayatınız boyunca öğrendiklerinizi kendinize rehber edinin. Birbirinizin ufku olun. Bu üç aylık programda bir ufuk, yeni bir umut kazandık. Türkiye'nin tüm farklılıklarıyla çok daha ileri bir noktaya gelebileceğine inandık." ifadelerini kullandı. 

Programla ilgili görüş ve duygularını dile getiren katılımcılardan Rıdvan Gölcük, "Hayatımda ilk defa bu kadar farklı gruptan insanın ortaya böyle bir sinerji çıkarabildiğini deneyimledim." şeklinde aktarırken, Derya Kamal, "Ayrıldığımız için bir yanımız yaprak döküyor, bu programın bize kattıklarıyla bir yanımız bahar bahçe." diye konuştu.

Törenin ardından günün anısına fotoğraf çekimi ile program son buldu.