Müslüman Askerlerin Anısına “Unknown Fallen”

Yazıcı-dostu sürüm

İngiltere’nin başkenti Londra’da yazar Luc Ferier’in Unknown Fallen (Bilinmeyen Düşüş) isimli kitabı tanıtıldı.

Londra Yunus Emre Enstitüsünün Yazarlarla Buluşma programı kapsamında altıncısını düzenlediği etkinliğin konuğu “Unutulan Kahramanlar 14-19 Vakfı” Kurucu Başkanı ve Yazar Luc Ferier oldu.

Birinci Dünya Savaşı'na katılan Müslümanların hatıralarını yaşatmak amacıyla kurulan vakfı, evrensel değerlere dayanan ortak bir insanlık bilincinde buluşturmayı hedefleyen Luc Ferier, birikimlerini paylaştığı Unknown Fallen (Bilinmeyen Düşüş) isimli kitabı ile ilgili söyleşi gerçekleştirdi.

Kitabı ile ilgili verdiği genel bilgilerin ardından evrensel değerlere vurgu yaparak konuşmasına başlayan Ferier, böyle bir konuyu ele almasındaki başlıca amacın, Birinci Dünya Savaşı’nda yer alan ve sayıları neredeyse 4 milyonu bulan Müslüman asker ve isçilerin, İtilaf kuvvetleri içerisinde kendi değerlerini muhafaza ederek nasıl mücadele verdiklerini gün yüzüne çıkarmak olduğunu söyledi. Yazar Ferier, kitabı yayınlamasındaki diğer bir amacın da Avrupa’da Müslüman karşıtlığının arttığı bir dönemde, farklı dil ve kültürlere sahip insanların arasındaki dostlukların gelişmesine katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

İsviçreli ünlü sanatçı Eugène Burnand'ın (1850 - 1921) resimlerini ve Müslüman askerlerin yüzlerce fotoğrafını içeren kitaptaki görsellere, Müslüman ve Müslüman olmayan askerlerin hikâyeleri eşlik ediyor.

İslamiyet’e göre savaş etiğinin anlatıldığı bölümlere de yer verilen kitap, milyonlarca Müslümanın savaş sürecindeki tarihsel katkısına önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.