Pakistan Tiyatro Festivali’nde “Türk Tiyatrosu” Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Pakistan’ın prestijli uluslararası etkinlikleri arasında yer alan Pakistan Tiyatro Festivali’nde “Türk Tiyatrosu”nu tanıttı.

T.C. Karaçi Başkonsolosluğu ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından Karaçi Sanat Konseyince düzenlenen Pakistan Tiyatro Festivali’ne iştirak edildi.

Pakistan’da düzenlenen en büyük sanatsal etkinlikte, 7-8 Ekim 2023 tarihlerinde Enstitü tarafından Türk tiyatrosunun tanıtıldığı bir dizi faaliyete yer verildi. Moderatörlüğünü Pakistanlı Tiyatrocu Zeeshan Haider’in yaptığı “Tiyatro Eğitimi” başlıklı panele Pakistanlı Sanatçılardan Fawad Khan ve Bakhtawar Mazhar ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Sanatçılarından Ali Meriç ve Şaziye Dağyapan katıldı.

Panelin ardından Ali Meriç, “Geleneksel Türk Tiyatrosu” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek Karagöz-Hacivat, orta oyunu ve meddahtan örnekler verdi. Sunum, Pakistanlı tiyatroseverler tarafından ilgiyle takip edildi.

“Yahya Kemal Beyatlı-Pakistan’ın İlk Türk Büyükelçisi Olarak Bir Şairin Portresi Sergisi” Açıldı

Festival kapsamında Ahmed Parvez Sanat Galerisi’nin ev sahipliğinde “Yahya Kemal Beyatlı-Pakistan’ın İlk Türk Büyükelçisi Olarak Bir Şairin Portresi” isimli fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Pakistan medyasının yoğun ilgi gösterdiği açılış programına onur konuğu olarak Pakistan’ın Adalet, Din İşleri ve İnsan Hakları Bakanı Omar Soomro katıldı. Programa ayrıca Pakistan Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Prof. Dr. Halil Toker, Türk kurumlarının temsilcileri, Japonya, Endonezya, Tayland ve Umman’ın Başkonsolosları ile sanatseverler ve davetliler iştirak etti.

Karaçi Sanat Konseyi Başkanı Muhammad Ahmad Shah, sergide gerçekleştirdiği konuşmada “Türkiye ile Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 76. yıl dönümünü kutluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan T.C. Karaçi Başkonsolosu Cemal Sangu, “Bugün, bizim için önemli bir gün. Gerçekleştirdiğimiz sergide Pakistan’daki ilk Büyükelçimiz Yahya Kemal Beyatlı’nın portresini sergiliyoruz. Beyatlı, aynı zamanda Türk edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alıyordu.” değerlendirmelerinde bulundu.

Geleneksel ve Çağdaş Türk Tiyatrosu Tanıtıldı

Şaziye Dağyapan’ın gerçekleştirdiği “Çağdaş Türk Tiyatrosu” başlıklı sunumun ardından Ali Meriç, “Geleneksel Türk Tiyatrosu” konulu bir atölye çalışması düzenleyerek katılımcılara Karagöz-Hacivat tasvirlerinin hazırlanışını gösterdi.

Pakistan Tiyatro Festivali’nin kapanış programına Sindh Eyaleti Başbakanı Maqbool Baqar, onur konuğu olarak iştirak etti. Programda, festival boyunca performans sergileyen tiyatroculara ve panellere katılan konuşmacılara plaket takdim edildi.

7 ülkenin katıldığı Pakistan Tiyatro Festivali’nde 40’tan fazla gösteri ve çok sayıda panel programının gerçekleştirilmesinin yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları düzenlendi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), "Türk Dünyasının Kültürel Mirası Gagavuz Diyarı" projesini "Dede Korkut" ve...

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...